Suđenje Ristaniću: Interventni vod Pere Zarića

Na suđenju za zločine počinjene u Brčkom, svjedok Državnog tužilaštva govorio je o aktivnostima što ih je 1992. godine imao interventni vod brčanske policije, koji je kasnije pridodat vojsci.

Nikica Mitrović je ispričao da je bio jedan od 20 pripadnika interventnog voda čiji je komandir bio Pero Zarić, da bi kasnije kompletan taj vod bio pripojen jedinici kojom je komandovao Žika Crnogorac.

“Oni su imali crvene beretke, i kompletan vod je prebačen toj jedinici, a meni radni odnos u policiji nije prestao”, kazao je svjedok, dodavši da je struktura jedinice kod Žike Crnogorca bila vojna, te da su bili smješteni u kasarni u Brčkom.

Svjedok je ispričao da je nakon granatiranja učestvovao u privođenju tri civila – za koje mu se čini da su bili pripadnici bošnjačke nacionalnosti – u Policijsku stanicu.

“Tri civila – muško, žensko i dijete – predali smo Peri u holu zgrade policije. Ne znam šta je bilo s njima kasnije”, rekao je svjedok.

Na pitanje Senke Nožice, braniteljice optuženog Đorđa Ristanića, svjedok je potvrdio da se pričalo da je tokom granatiranja poginula srpska porodica, te da mu je kazano da je iz kuće porodice u čijem je privođenju učestvovao neko “navodio granate”.

Ristanić, bivši predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, optužen je da je od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata, ubistvima, zatvaranjem, mučenjima i drugim nedjelima.

Svjedok se prisjetio i da je vršio uviđaj u mjestu Mujkići, gdje su zatečena tri leša u jednoj kući.

“Bili su u poodmakloj fazi raspadanja – muška i ženska osoba i dijete. Popisao sam adresu, broj kuće, i to sam predao Peri. Pero je bio na licu mjesta”, kazao je svjedok, potvrdivši da mu nije rečeno da utvrdi ko su te osobe, te da su potom otišli, a ubijeni civili su ostali na mjestu gdje ih je pronašao.

Mitrović je ispričao da je učestvovao i u intervenciji u Brezovom Polju, gdje su se pripadnici interventnog voda, njih deset ili petnaest, odvezli kombijem zajedno s komandirom Perom.

Dodao je da su u Brezovom Polju bili i pripadnici policije iz Brčkog.

“Bilo je dosta lica muslimanske nacionalnosti koja su iz Brčkog pobjegla u Brezovo Polje. Nama je Pero rekao da se to lokalno stanovništvo vrati iz Brezovog Polja. U Brezovom Polju je bila jedna jedinica muslimana, oni su pozivani u zgradu škole i razoružavani. Kako je ko dolazio, mi smo uzimali njihovo oružje i smještali ih u učionice. Oni su ostajali u učionicama. U tom prvom talasu samo su pozivani oni, kasnije i stanovništvo”, kazao je svjedok.

Dodao je da su kasnije došli autobusi i stanovništvo je pokupljeno u te autobuse, te da sada zna da su završili u objektu “Luka”.

“Mislim da je u pratnji bila civilna policija”, rekao je svjedok.

On je potvrdio da je to stanovništvo tada vjerovalo da će se vratiti svojim kućama.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok je potvrdio da nije bilo prisile u dovođenju tog stanovništva.

Mitrović je ispričao da mu je poznato da je bilo privođenje u policiju u Brčkom, te da je prostorija “13” bila predviđena za zadržavanje lica.

Na pitanje Odbrane potvrdio je da nikada nije prisustvovao ispitivanju tih privođenih lica u policiji.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. januar.

 

 

Izvor: detektor.ba

Pin It
Print Friendly, PDF & Email