U BRČKO DISTRIKTU žive samo Srbi, Hrvati i Bošnjaci, NEMA NACIONALNIH MANJINA

Brčko distrikt BiH je jedina sredina u BiH koja nema i gdje se ne primjenjuje Zakon o nacionalnim manjinama.Takav zakon ni u formi prijedloga nije došao  u Skupštinu.

Todorka Jovanović, predsjednik Udruženja Makedonaca “Vardar“ i član Vijeća nacionalnih manjina pri Parlamentarnoj skupštini BiH kaže da jedino u Brčkom nacionalne manjine nemaju svoje mjesto koje imaju u BiH.

„Nacionalne manjine su vladin, a ne nevladin sektor, kao što je to u Brčkom. Nije  dovoljno imati samo dva poslanika predstavnika nacionalnih manjina u Skupštini distrikta nego je potrebno nešto konkretno uraditi“, istakla je Jovanović.

Ona napominje da je krajnje vrijeme da se Zakon o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina donese i počne primjenjivati u praksi.

Todorka Jovanović ističe da nacionalne manjine u Brčkom traže da se samo ispoštuje član osam Zakona o nacionalnim manjinama koji kaže da su  BiH, entiteti i opštine dužni u okviru svojih nadležnosti osigurati sredstva za ostvarivanje prava koja pripadaju nacionalnim manjinama, odnosno udruženjima.

„Ako se to ne riješi, nacionalna udruženja koja sada funkcionišu u Brčkom počeće se gasiti jer neće imati sredstava za redovan rad“, istakla je na kraju Jovanović.

 

 

Izvor: Radio BD BiH

Pin It
Print Friendly, PDF & Email