Gradonačelnik Milić traži ispravljanje debalansa zaposlenih u obrazovanju Brčko Distrikta

Nakon današnje 60. vanredne sjednice Vlade Brčko Distrikta gradonačelnik Siniša Milić je u izjavi za medije istakao da je obrazovanje jedna veoma važna oblast, naročito u multietničkim sredinama kakva je Brčko distrikt BiH, te da je na osnovu podataka Odbora za zapošljavanje u obrazovanju struktura zaposlenih odgajatelja, nastavnika, stručnih saradnika, saradnika u nastavi na dan 19. decembar iznosila ukupno zaposlenih 971, a od toga je 458 Bošnjaka, 124 Hrvata, 385 Srba i 4 iz reda ostalih.

„Mi ovdje imamo tu nezvaničnu formu 4-4-2 i ono što je problematično u svemu ovome jeste da se kroz zapošljavanje u 2018. godini taj trend nacionalnog debalansa nastavio i produbljivao, iako smo imali dogovor da ćemo taj debalans ispravljati na način da se on približno dovede na 4-4-2.

Kada je zapošljavanje u javnoj upravi u pitanju Zakon o državnoj službi dozvoljava gradonačelniku, zamjeniku gradonačelnika i glavnom koordinatoru koji su iz reda tri različita naroda da u slučaju prijedloga odluke o imenovanju kandidata za zapošljavanje mogu intervenisati na način da predlože nekoga iz reda naroda koji je podcijenjen u ukupnom broju zaposlenih.

U ovom slučaju, kada je u pitanju obrazovanje takve mogućnosti nemamo. Dakle, potrebno je razmišljati o izmjeni zakonskih ili podzakonskih propisa koji to regulišu na način da se onemogući zaobilaženje Statuta koji govori o nacionalnoj ravnopravnosti, ali i važnosti obrazovanja za ukupan život na prostoru Brčko distrikta BiH.

Ovo nije primjedba šefu Odjeljenja za obrazovanje i postoje neki procesi na koje ni sam šef odjeljenja u Vladi Distrikta ne može uticati, ali tu smo da jedni drugima ukažemo na eventualne probleme i da zajednički kroz doradu zakonske i druge procedure onemogućimo bilo kakve probleme u funkcionisanju Brčko distrikta BiH. Ono što ja tražim za pripadnike svog naroda na isti način sam spreman i razumijem da to treba da dobiju i pripadnici druga dva naroda“, zaključio je Milić.

 

Izvor; Vlada Brčko Distrikta BiH

Pin It
Print Friendly, PDF & Email