Decenija lovostaja u Brčko Distriktu: Utvrđivanje granica lovišta je glavni problem

Od 2010. godine u lovištima Brčko distrikt nema lova na divljač, a problem lovostaja nije riješio ni Zakon o lovstvu donesen 2015. godine, kao ni nedavne izmjene ovog zakona.

Izmjenama je nadležnost organizovanja lovočuvarske službe dodijeljena Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu koje će uspostaviti lovočuvarsku službu i zaposliti devet lovočuvara koji će imati ovlašćenja i biti opremljeni oružjem i potrebnom opremom za zaštitu lovišta od lovokradica.

-To je kozmetička igra koja treba da ostavi utisak da se nešto radi. Suštinski se ništa neće promijeniti. Lovočuvarska služba je prema zakonu bila u nadležnosti lovačkog saveza, a korisnici lovišta su trebali da je organizuju i zaštite lovišta. Savez nikada nije registrovan, nema dodjele lovišta udruženjima ni podataka koliko lovišta imamo – kaže Dušan Savić sekretar LU „Fazan“. Smatra da su razlozi interesi pojedinaca i stranaka i da je u sve umiješana politika.

– Mi smo u začaranom krugu i ne vidimo izlaz. Izgubio sam svaku nadu da će se to riješiti. Nema nikakvog opravdanja za tu neku veliku priču oko ugroženosti, podjele i mislim da bi većina lovaca prihvatila bilo kakvo rješenje.Volimo lov i želimo da nam se omogući pod nekim uslovima, jer smo dugo prinuđeni da pored naših idemo u druga lovišta – dodaje Savić.

Govori da je jesenas na jednom neformalnom sastanku u Odjeljenju za poljoprivredu bilo razgovora o namjeri da im se jednu nedjelju dozvolili izlazak u lovišta u uniformama i sa psima ali bez oružja pa da im se ako to protekne bez problema onda odobrio lov prema nekom kalendaru.

Zoran Gajić, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu takođe smatra da se ovaj problem mora riješiti.

-Problem je karakterističan za Brčko distrikt ali se mora iznaći rješenje. I loša rješenja su bolja nego nikakva i pokušaćemo iscrpiti sve mogućnosti kako bi došli do njih jer u Distriktu gotovo deset godina nema lova i to je neprihvatljivo. Treba napraviti neki pomak kako bi došli do rješenja i omogućili lovcima Brčko distrikta da izlaze u lovišta kao što je to svuda – kaže Gajić i ističe da su s tim ciljem i načinjene izmjene Zakona o lovstvu i uspostavljanje lovočuvarske službe.

-To je prvi korak kako bi uspostavili zakonitost na terenu i zaštitu divljači i njenog izlovljavanja na zakonit način. Sljedeći korak su pregovori sa lovčkim udruženjma, donošenje pravilnika i odluke o dodjeli lovišta ili uspotavljanjem lovišta putem sekcija – kaže Gajić.

Prema Zakonu o lovstvu odluku o ustanovljavanju i utvrđivanju granica lovišta donosi Vlada na prijedlog šefa nadležnog odjeljenja.

U Brčko distriktu registrovano je 17 lovačkih udruženja.

U LU „Fazan“ kažu da je većina registrovna prema propisima o udruženjima i fondacijama koji omogućavaju da najmanje tri lica registruju udruženje i da većina ne bi ni mogla ući u lovački savez jer je propisano da samo lovačka udruženja sa 300 članova mogu ući u tu asocijaciju.

– Ima nekoliko ozbiljnih lovačkih udruženja među kojima je i naše koje je prvi put registrovano 1948, a potom i 1996. godine. LU „Fazan“ raspolaže sa nekretninama u vrijednosti preko 200.000 KM i imamo lovački dom na Jasici u Stanovima s pet dunuma zemlje- kaže Savić.

Stanja divljači je dobro

Lovište Distrikta svrstava se uravničarsko lovište i od sitne divljači preovlađuje fazan, prepelica, zec i divlja patka, a od visoke divljači najprisutnije su divlje svinje i srneća divljač.

– Stanje divljači je dobro, čak je ove godine bilo pritužbi da divlje svinje prave štetu, a to se može riješiti dodjelom lovišta – kaže Savić.

 

Autor: Slađana R. Mrkonjić

Izvor: srpskainfo.com

Pin It
Print Friendly, PDF & Email