Djeca koja ne prihvataju ni jedan od tri zvanična naziva jezika ne mogu dobiti svjedodžbe

Djeca pojedinih osnovnih škola u Kantonu Sarajevo, čiji se roditelji nisu izjasnili za samo jedan od tri zvanična jezika koja će njihova djeca koristiti umjesto izraza“bosanski/hrvatski/srpski jezik” nisu dobila uvjerenje o postignutom uspjehu na polugodištu. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS u narednom periodu će morati odlučiti kako postupiti sa roditeljima, koji ne žele da se opredijele o nazivu predmeta.

Ministrica obrazovanja u KS Zineta Bogunić danas je uputila pismo svim osnovnim i srednjim školama da se obustavi izdavanje uvjerenja do daljnjeg.

"Poštovani direktori/ice, nažalost, neke škole izdale su uvjerenja o ostvarenom uspjehu učenika na kraju prvog polugodišta školske 2018/19. godine bz konsultacija sa ministricom obrazovanja što je izazvalo negativnu reakciju javnosti. Molim Vas da, dok ne dobijete novu uputu, obustavite izdavanje uvjerenja do daljnjeg" piše u dopisu upućenom svim direktorima i direktoricama osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo.

Nažalost, ponovo zbog politike ispaštaju naša djeca.

Na ovu diskriminaciju upozorio je i Damir Nikšić , zastupnik u Kantonalnoj skupštini , koji je na svom blogu objavio pismo roditelja čije dijete nije dobilo svjedočanstvo.

"Skandalozno! Neka djeca po kazni nisu dobila svjedočanstva" napisao je Nikšić uz kasnije objavljeni komentar kako je u srijedu iz elektronskog sistema izbrisana opcija BHS nakon čega prestaje i tehnička mogućnost štampanja i izdavanja svjedočanstava djeci onih roditelja koji su se izjasnili za tu opciju.

"Naravno, istovremeno je došklo i do izmjene u EMISO-ovom e-dnevniku iz kojeg je u srijedu naprasno nestao BHS. Na ovaj način, hakovanjem u elektronski sistem, "nestale" su i zaključne ocjene iz maternjeg jezika BHS" naveo je Nikšić na svojoj FB stranici.

 

 

 

 

Izvor: бука.com

Pin It
Print Friendly, PDF & Email