Nakon JP Putevi i JP Komunalno oglasilo se i JP Luka “upozorenjem” zbog gubitaka u poslovanju

Nakon "vapaja" JP Putevi oko dovršetka zaobilaznice koji je rezultirao dodatnim grantom od 4 miliona KM iz javne kase, žalopojki JP Komunalno oko kamiona za odvoz smeća, zbrinjavanja pasa lutalica, cijene električne energije, što im je donijelo pregršt novih grantova, skontali i u JP Luka da valja javno zaplakati ne bi li si pribavili dodatne grantove iz budžeta Brčko Distrikta.

Tako rtvHIT prenosi da je  “JP “Luka” Brčko” u poslovnoj 2018. pretovarila ukupno oko 118.000 tona raznih tereta, od planiranih 185.000 tona, što je direktno uticalo na njeno finansijsko poslovanje u ovom jednogodišnjem periodu koji je okončan sa gubitkom od 230 hiljada KM.”

Tako, zamjenik direktora Alija Osmanbašić za rtvHIT kaže “da je glavni uzrok podbačaja u pretovaru roba za prošlu godinu, u tome, što je Sava u 2018. bila plovna samo šest mjeseci.”

“Osim vodostaja, odnosno plovnog puta, problem u poslovanju “Luke” jesu i dotrajale dizalice koje zahtijevaju hitnu intervenciju, kako sa stanovišta njihovog učinka, tako i bezbijednosti prilikom rada.”

  Izgleda da i ovo “javno dijete” valja dodatno nahraniti sa javnih jasala.

 

 

E.U.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email