Izdavanje fiskalnih računa u Brčko Distriktu još uvijek nije započelo

Izdavanje prvih fiskalnih računa u Brčko distriktu BiH koje je prema nekim procjenama trebalo početi polovinom ovog mjeseca, još nije krenulo.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić rekao je da je riječ  o veoma složenom procesu primjene Zakona o fiskalnim sistemima i podzakonskih akata koji su od 1. januara ove godine stupili na snagu.

“Očekujemo da će prvi fiskalni računi biti izdati u ovom mjesecu i da će proces fiskalizacije u Brčkom biti okončan u periodu od pet do šest mjeseci. Nije jednostavno primjeniti sve što je predviđeno propisima o fiskalizaciji , ali  će fiskalizacija biti sprovedena” rekao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Zakon o fiskalnim sistemima Brčko distrikta donesen je u junu 2016. godine i predviđao je uvođenja fiskalizacije od 2017. godine uz uslov stvaranja neophodnih preduslova.  Rok za uvođenje fiskalizacije pomjeren je na 2018. godinu, a izmjenama zakona kao konačan rok utvrđen je 1. januar ove godine.

“Direkcija za finansije Brčko distrikta BiH je napravila sve preduslove za provođenje iste. Kao direktor pozvaću medije da obavijestim građane Distrikta  koji su koraci, tj. šta je sve potrebno” zaključio je Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH.

 

 

Izvor: BDC TV

Pin It
Print Friendly, PDF & Email