KAKO NAPLATITI DUGOVE ZA STRUJU: UDRI PO PENZIJAMA

Javna uprava Brčko Distrikta već dugi niz godina sudskim putem pokušava naplatiti dugove za struju koji su nastali još od osnivanja Distrikta.

Najveći broj dužnika su stanovnici Brčko Distrikta koji nisu bili u stanju plaćati kućne režije još od prije 15-20 godina kada je u Distriktu započela naplata komunalija u punom kapacitetu. Godinama je trajalo njihovo utuživanje da bi sve na kraju dobivalo epilog  izvršnih postupaka kojima se  provode sudske odluke prema kojima su građani dužni platiti dugovanja ili će im to prinudnim putem biti izvršeno.

Kako se saznaje, najlakši i najbrži način koji prakticiraju u Vladi Distrikta u postupku izvršenja ovih potraživanja je da se od PIO/MIO Federacije BiH i RS-a zatraži obustava dijela penzije penzionerima radi provođenja izvršenja i uplata istog na račun Distrikta.

U isto vrijeme postoje informacije da se velikim dužnicima, privatizovanim firmama i drugim pravnim licima u Distriktu vrši otpis ogromnih dugovanja za komunalne usluge, po raznim osnovama.

Ovakav sramotan pristup po kojem se onima koji imaju, kompenziraju dugovanja, a onima koji nemaju, penzionerima, uzima i ono malo penzije koju dobijaju, dovoljno govori u kakvom društvu živimo. U isto vrijeme Vlada jednom godišnje u skromnom iznosu subvencionira komunalne usluge za penzionera što je licemjerno u odnosu na ono koliko im uzima, a u isto vrijeme nije se imalo razumijevanja da se svi ti dugovi  penzionera još u startu otpišu, a što je nalagala logika socijalne politike ako je u Distriktu uopšte ima.

Ovim se još jednom pokazuje da vlast u Distriktu već dugi niz godina u ovoj oblasti radi logikom udaranja po slabijim, u ovom slučaju, penzionerima, a da druge institucije Distrikta nemaju snage da principijelno provode naplatu od onih jačih, koji pripadaju krugu određenog „političkog ortakluka“.

 

 

A.U.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email