Suđenje Đorđu Ristaniću: Silovanja u Brčkom

Na suđenju za zločine počinjene u Brčkom, zaštićene svjedokinje Tužilaštva BiH su ispričale da su za vrijeme rata bile silovane u ovom gradu.

Svjedokinja RIST-22 je rekla kako ju je, početkom maja 1992. godine, vojska odvela zajedno s drugim osobama u jednu kuću u Brčkom, gdje su ih tukli. Naglasila je da je bila odvedena u potkrovlje gdje ju je jedna osoba i silovala.

“Kako me silovao, tako me je i tukao. Puno sam krvarila”, navela je RIST-22, pojasnivši da je bila tada bila u drugom stanju.

Ona je rekla da je potom došao Goran Jelisić vozilom “marica”, te da ih je u konačnici odvezao u “Luku”.  Prije nego su ušli u vozilo, svjedokinja je navela da je Jelisić repetirao pušku i da je “čekala smrt”. Jelisić je, kako je kazala, ipak odustao od svoje namjere.

Goran Jelisić je pred Haškim sudom osuđen na 40 godina zatvora za zločine u Brčkom.

Prema riječima svjedokinje, prilikom transporta u centru grada je vidjela puno leševa i krvi, te osobu vezanu oko drveta i tablu na kojoj je pisalo: “Ovako završavaju ‘Zelene beretke’”.

Po dolasku u “Luku”, svjedokinja je rekla da su smješteni u jednu kancelariju, da je padala noć i da su se čula “vrištanja, ubijanja, pjevanje i ženski glasovi”.

RIST-22 je kazala da je išla na ispitivanje, te da je s dobijenom propusnicom “Luku” napustila 9. maja.

Druga svjedokinja RIST-10 rekla je kako je u “Luku” dovedena u junu 1992., gdje je silovana.

Na pitanje Tužilaštva da li je viđala nekog poznatog da je dolazio u “Luku”, odgovorila je da je viđala Đorđa Ristanića.

“Dolazio je dole. Nije nikom ništa napravio”, kazala je svjedokinja, dodavši da je bio u šarenoj uniformi s bijelim opasačem i pištoljem, kao i da je imao kapu. Istakla je da se zadržavao možda pet do deset minuta.

Odbrana Ristanića je istakla da duboko suosjeća sa svim što je svjedokinja preživjela u ratu.

Ristanić, bivši predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, optužen je da je od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata, ubistvima, zatvaranjem, mučenjima i drugim nedjelima.

Suđenje će se nastaviti 29. januara.

 

 

Autor: Lamija Grebo

Izvor: detektor.ba

Pin It
Print Friendly, PDF & Email