Inspektorat prekršajnim nalozima ostvario prihod od 436 000 KM

Inspektori brčanskog Inspektorata, koji obavljaju kontrole i nadzor nad primjenom zakona, propisa i opštih akata iz nadležnosti organa i institucija BiH i Brčko distrikta BiH iz 19 upravnih oblasti raspoređenih u tri odsjeka, u 2018. godini izvršili su ukupno oko 30.000 kontrola, tako da je ukupan broj planiranih kontrola izvršen sa 114 posto.

Šef Inspektorata Brčko distrikta BiH, Damir Bulčević, ističe da je Inspektorat u protekloj godini, kao jedinica Kancelarije gradonačelnika, za ovu lokalnu zajednicu ostvario ukupan prihod od oko 436 hiljada maraka, što su direktni prihodi na osnovu inspekcijskih kontrola.

„Ovdje ne govorimo o prekršajnim nalozima koji se mogu naplatiti, a i ne moraju, jer obično završe u nekom sudskom epilogu. Tako da je u proteklom periodu ukupno je izdato 375 prekršajnih naloga, a iznos u konvertibilnim marakama iznosi oko 73 hiljade“, dodao je.

Bulčević naglašava da inspekcija želi da bude prvenstveno partner privrednoj zajednici Distrikta i onima koji dolaze i koje kontrolišu, tako da uvijek prvo djeluju preventivno prije preduzimanja represivnih mjera.

Iako smatra da je Zakon o inspekcijama po kojem radi Inspektorat kvalitetan, Bulčević smatra da bi u određenom vremenskom periodu trebalo doći do određenih izmjena u njemu, ali i da bi trebalo donijeti određene podzakonske akte kojih trenutno nema, u svrhu poboljšanja rada Inspektorata, a samim tim i kvalitet života građana u Distriktu.

 

 

Izvor: Radio BD BiH

Pin It
Print Friendly, PDF & Email