Ima li lažnih diploma u Brčko Distriktu?

U Bosni i Hrecegovini ponovno je pokrenuto pitanje o nazakonitom izdavanju diploma. Kada je u pitanju naš prostor, Brčko distrikt je provjeru stečenih diploma pokrenuo prije 19 godina, što je rezultiralo otkivanjem nekoliko desetina osoba koje su u javnim ustanovama radile s lažnim dokumentima o razini strečenog obrazovanja. Za „Radio Brčko“ govori glavni tužitelj Distrikta Zekerija Mujkanović ...

Nakon najavljene provjere diploma zaposlenika u državnim institucijama o kojoj se ovih dana posebno polemizira u našoj zemlji, možete li nas podsjetiti na razdoblje kada je brčansko Tužiteljstvo, među prvima u zemlji, pokrenulo istražne radnje protiv onih osoba koje su u statusu radnog odnosa imale lažne diplome?

Policija je sigurno prva državna institucija koja je u Distrikta provela kontrolu validnosti svojih zaposlenika. Proces je proveden 2003. godine i iz takve kontrole proizašla je osnovana sumnja za 25 pripadnika policije da su prilikom upošljavanja koristili falsifikovane dokumente o stečenom nivou obrazovanja. Svi ti predmeti su istraženi. Nakon provedene istrage podignute su optužnice i ta lica su izvedena na sud i osuđena. Teretili smo ih ili za krivična djela falsifikovanja isprave ili za krivična djela prevare. Sve je rezultiralo osuđujućim presudama, nakon kojih su u policiji proveli postupak raskida radnog odnosa sa namještenicima, odnosno službenicima, tako da je policija, uslovno rečeno, problem ili sumnju u validnost diploma svojih zaposlenih riješila još 2003. godine.

Potom dolaze zaposlenici Vlade Brčko distrikta?!

Vlada je zadužila inspekcijske službe da provedu kontrolu validnosti isprava u vezi sa stečenim nivoom obrazovanja. Ne mogu reći da je to provedeno za sve službenike koji rade u vladinim insitucijama, ali ono što znam iz jedne prilično široke kontole proizašla je osnovana sumnja da je 24 službenika, odnosno namještenika, iskoristilo falsifikovane isprave o stečenom obrazovanom nivou za zapošljavanje. I u ovom slučaju je provedena istraga, koja je rezultirala podizanjem optužnice protiv 17 lica, dok je u sedam slučajeva utvrđeno ili da se radi o validnim diplomama ili da je za jedan manji broj utvrđeno da je nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja, a s obzirom na vrijeme kada su ti falsifikovani dokumenti korišteni. Tako da je 17 osoba prošlo kroz sudski postupak, svi su osuđeni, a najveći broj njih je osuđen u sudskom postupku na kazne zatvora, dok je za nekoliko izrečena uslovna osuda. Radne knjižice koje smo koristili kao dokaz u takvom postupku, nakon pravosnažno okončanog postupka, vratili smo Vladi Brčko distrikta sa uputama da se provede brisanje upisanih lažnih stečenih obrazovnih profila.

Kakva je trenutna situacija u Tužiteljstvu Brčko distrikta u vezi sa ovakvim, pojedinačnim, slučajevima?

Trenutno nemamo većeg priliva prijava za ovakve radnje. Pojedinačne prijave nam dolaze ili iz Vlade ili po anonimnim ili prijavama građana, ali se radi o pojedinačnim slučajevima koji se periodnično kroz prijave, odnosno obavještenja ove vrste upućuju prema Tužilaštvu. Mi ćemo naravno takve slučajeve istražiti i zavisno od rezultata istrage donijeti odluku.

Koje su kazne za sve one koji imaju krivotvorene diplome?

Oduzimaju im se diplome u krivičnom posutpku kao predmeti koji su nastali izvršenjem krivičnog djela. Najveći broj njih je osuđen na kazne zatvora, odnosno sankcionisani su u skladu sa Krivičnim zakonom Brčko distrikta BiH.

 

Razgovarala: Ivana Pirić

Izvor: Radio BDBiH

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email