Pontonski most Brčko-Gunja da bi se spriječile štete u poslovanju

Određeni privredni subjekti već imaju direktnu štetu u poslovanju, koja se ogleda u nemogućnosti dopreme roba ili poskupljenju prevoza, nakon što je obustavljen saobraćaj za teški saobraćaj na mostu Brčko-Gunja, koji je ujedno i državni granični prelaz, zbog čega se razmišlja o postavljanju pontonskog mosta.

Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta Pero Gudeljević rekao je Srni da je teško u ovom momentu izračunati finansijski štetu koju već ima Distrikt.

“Štete već bilježi JP `Luka` Brčko, špediterske firme na području Brčkog i firme koje preko ovog carinskog prelaza uvoze i izvoze robu. Za sanaciju mosta, zbog procedure, treba vremena, tako da se u ovom momentu razmišlja o postavljanju pontonskog mosta Brčko-Gunja. Interresorna grupa će sačiniti kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mjere, koje će poslati Vladi na uvid”, rekao je Gudeljević.

On je dodao da u kratkoročne mjere spada pronalaženje načina za ponovni saobraćaj teških putničkih kamiona mostom pomoću skela, koji je već postojao, i odricanje Vlade od određenih taksa na carinskom terminalu.

“Srednjoročno gledano treba riješiti pitanje prelaza teških teretnih kamiona narednih tri do pet godina, a dugoročno rješenje je svakako izgradnja novog mosta”, rekao je Gudeljević.

Predstavnik Udruženja logističara Brčko distrikta Jovo Ilić rekao je da će prva i osnovna šteta biti da će sirovine za proizvodne firme koje su locirane u Brčkom poskupjeti dva evra po toni, otežan promet dopreme i otpreme robe i otežavanja kompletne pozicije privrednih subjekata koji se bave proizvodnjom.

On je još dodao da će ako se ova situacija hitno ne riješi početi otpuštanja radnika, smanjenja broja zaposlenih, manje prihoda po osnovu inspekcijskih
pregleda, a biće poslata i loša poruka budućim investitorima za Brčko.

Na sjednici Skupštine prošle sedmice predstavljeno je istraživanje stručnjaka Instituta “IPSA” Sarajevo nakon čega je proglašena obustava prolaza teškog saobraćaja preko mosta na Savi.

 

 

Izvor: /SRNA/

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email