KORUPCIJA U JAVNOM SEKTORU: Imamo na sceni vladavinu partija, što znači podijeljeno i zatvoreno društvo!

Istraživanja pokazuju da su političke stranke glavni generatori korupcije. To je zato što političke partije i stranke u principu djeluju kao društvo jednog lica, na bespogovornom i nekritičkom odnosu ostalih članova prema prvom čovjeku stranke na svim nivoima.

Posebno je indikativan ignorantski odnos prema članstvu koje se uvažava samo onda kada je aktuelna predizborna kampanja u smislu motivisanja članstva da glasaju i ciljano daju glas stranačkim kadrovima. Ovakvo stanje i praksa se prenosi i preslikava na rad državnih institucija u koje stranke i partije delegiraju svoje kadrove i samim time prenose unutarstranački model rada i djelovanja.

To znači da za takve kadrove zakoni i druge odredbe ne predstavljaju obavezujuću normu ponašanja i djelovanja, a rezultat je odsustvo pravne države i vladavine prava. Umjesto toga, imamo na sceni vladavinu partija, što znači podijeljeno i zatvoreno društvo! Birokratski kontrolisano društvo! Moć političkih partija nevidljivo oblikuje svijet oko nas, ali i u nama. Prihvatamo njihovu ideologiju onako spolja, bez kritičkog razmišljanja i bez razmišljanja o sebi. Duh partije oblikuje i ispunjava državu i institucije. Ispunjava naš životni ambijent! Svi oni van partije liče na nekoga ko je bez igdje ikoga. Bez rušenja partokratije nema nove paradigme. Zašto? Vjerujem u pojedinca! Vjerujem u individuu, vjerujem u individualnu odgovornost- a ne danas proklamovanu društvenu odgovornost.Ali, ne u pojedinca koji se ponaša shodno partijskom reflektoru, već pojedinca koji se kroz svakodnevni život bori, radi, misli, osjeća budućnost! Vjerujem u pojedinca koji nije zarobljen ideologijom, kao što smo bili i još uvijek smo, koji gleda što mu vrh kaže i oponaša vrh, vjerujem u pojedinca koji sam traži, u datim uslovima, rješenje za sebe-koji je kreativan i intuitivan! Tragač za sopstvenim iskustvom.

O.F.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email