POBUNA U POSLANIČKIM KLUPAMA ZBOG IZMJENA ZAKONA U OBRAZOVANJU

Skupština Brčko distrikta BiH je na posljednjem zasjedanju usvojila Nacrt zakona o izmjeni zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju Brčko distrikta BiH i Zakon o izmjenama zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama Distrikta.

 

Poslanici Skupštine Brčko distrikta BiH su danas oštro kritikovali sadašnje zakonsko rješenje, ističući kako će zakoni pri zapošljavanju u obrazovanju biti daleko otvoreniji i pogodniji za osobe sa područja cijele BiH, pri čemu će građani Brčko distrikta biti zapostavljeni.

 Ivan Krndelj (HSS) je rekao kako je ovo ružna poruka građanima Distrikta.

„Izmjene zakona u obrazovanju su neprihvatljive, uz određene amandmane koje sam istakao na Skupštini da se odnosi samo na deficitarna zanimanja u obrazovanju i to je prihvatljivo, jer svjesni smo da nemamo sve kadrove koji su potrebni, ali to je jedan mali broj kadrova i to može ova zajednica podnijeti. Bojim se da Brčko ulazi u fazu grada iz kojeg odlaze Brčaci, a u koji dolaze neki drugi ljudi. Uz sve uvažavanje i poštivanje građana BiH, ovo je ružna poruka građanima Distrikta“, naveo je Krndelj.

Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje je kazao kako će se ipak voditi računa da se angažuju osobe iz Distrikta.

„Vodit će se uvijek računa da se angažuju ljudi iz Distrikta, tako je u konkursnoj proceduri,a tako je bilo i prilikom angažovanja ljudi.“

Da li će se zaista ispuniti obećanje šefa Odjeljenja za obrazovanje ili su se zastupnici s razlogom bunili, ostaje da vidimo, iako se često kao razlog pobune građana Brčkog navodi upravo trend zapošljavanja osoba iz drugih gradova, dok Brčaci čekaju na svoju priliku ili bivaju prinuđeni da okušaju sreću van Distrikta.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email