Najmanji broj svršenih učenika osnovnih škola od osnivanja Distrikta

Povodom održane sjednice Tripartitnog savjetodavnog vijeća, Socijalistička partija –Opštinski odbor Brčko je razmatrao prijedloge srednjih škola Brčko distrikta BiH o planu upisa učenika u narednoj 2019/2020. školskoj godini.

Izražena je ozbiljna zabrinutost u pogledu rapidnog smanjenja broja svršenih osnovoškolaca doraslih za upis. Iako prostorni raspored osnovnih matičnih i područnih škola pokriva sva lokalna područja Distrikta, broj učenika za upis u srednje škole Brčko distrikta ne uliva nadu koja obećava.

Naime, ove školske godine osnovne škole u Distriktu završava 618 učenika što je od osnivanja Distrikta do sada najmanji broj prirastao za upis u srednje škole.

Ova brojka rezultat je geneze sveukupnih zbivanja i događanja u Distriktu svih proteklih godina s početka ovog milenijuma. Ilustracije radi, samo pet ili šest godina unazad planom upisa bilo je obuhvaćeno preko hiljadu osnovoškolaca dok, evo danas, izgubili smo, tako-reći, jednu srednju školu.

 Statistika bi ovo posmatrala kao smanjeni procentualni odnos upisanih učenika danas u odnosu na juče, dok svako normalan koji se iole razumije, ne u matematiku kao egzaktnu nauku, nego u život običnog čovjeka, težaka, vidi da smo osiromašeni za ono što se ne može novcem kupiti. Osiromašili smo sami sebe potomstvom.

Hoćemo li i mi biti generacija naših roditelja koja iščekujući zasluženu penziju krivi prazan penzioni fond u kojega niko ne uplaćuje doprinose.

Stoga Socijalistička partija Opštinski odbor Brčko smatra da je krajnje vrijeme da svi zajedno, omladina, zakonodavna i izvršna vlast Distrikta, nevladin sektor, poslodavci i privrednici putem svojih predstavnika održe zajedničke sastanke, okrugle stolove preko već konstituisanih interresornih tijela i institucija kako bi utvrdili mjere i postupke unapređenja standarda svih građana Distrikta, a ne samo korisnika budžeta i onih kojima su dostupna budžetska sredstva kroz pružanje različitih usluga putem javnih nabavki.

 

 

Izvod iz saopštenja Socijalistička partija Opštinski odbor Brčko

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email