„Odokativno“ ili po političkim zaslugama povećanje/smanjenje plata u javnoj upravi Distrikta

Nakon što je Skupština Brčko Distrikta prošli mjesec u prvom čitanju usvojila Zakon o platama u organima uprave, u međuvremenu je skupštinska Komisija za budžet usvojila set amandmana na ovaj zakon, u namjeri da iste predloži za usvajanje u drugom čitanju.

Kako se saznaje, ovim amandmanima se bez bilo kakve stručne analize i preispitavanja složenosti poslova, „odokativnom“ metodom ili po političkim zaslugama, predlažu promjene platnih razreda kojima se nekim zaposlenicima povećavaju,  a drugima smanjuju plate.

Na ovo je, nezvanično saznajemo, reagovao gradonačelnik Milić,  upozorivši predlagače ovih amandmana da bi korištenje ovakvih metoda za određivanje plata moglo proizvesti nestatutarne i nelegalne posljedice. Takođe, on se usprotivio i povećanju plata posebno za „političke“ pozicije koje se popunjavaju na mandat smatrajući da to u ovom trenutku nije mudar potez.

Podsjetimo, prijedlog zakona usvojen u prvom čitanju uvodi i obračun minulog rada kojeg jedino zaposlenici u upravi nisu imali, čime su bili diskriminisani u odnosu na zaposlene u nekim drugim institucijama Distrikta i javnim preduzećima.

Ovom reakcijom gradonačelnika se ipak želi prizvati razumno postupanje u ovom slučaju, a to je da se za sada platni razredi ne mijenjaju dok se ne izvrši cjelokupna analiza radnih mjesta u upravi, a da se minuli rad usvoji kao kategorija za određivanje plata.

 

 

A.U.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email