SKUPŠTINA SUTRA O ZAKONU O PLATAMA U JAVNOJ UPRAVI: ČIJA JE ZADNJA?

Na sutrašnjem (petak 15.3.) nastavku  zasjedanja brčanskog  parlamenta trebao bi se naći u drugom čitanju i kontraverzni Prijedlog zakona o platama u javnoj upravi oko koga je u posljednje vrijeme bilo dosta polemike između partnera u skupštinskoj većini.

Tu polemiku je, podsjećamo, dodatno zaoštrilo i pismo gradonačelnika Siniše Milića rukovodstvu Skupštine Brčko Distrikta u kojem je on izrazio neslaganje sa prijedlozima amandmana na zakon koji je usvojen od strane skupštinske Komisije za budžet, ocijenivši ih kao diskriminirajuće za dio službenika u administraciji.

Milić je zbog toga zatražio da se prijedlog zakona usvoji bez razvrstavanja platnih razreda po pojedinim radnim mjestima, a što bi se uradilo do kraja godine na osnovu analize svakog radnog mjesta, dok bi se sada u zakon ugradio minuli rad na neto platu zaposlenih.

Međutim, još uvijek je neizvjesno za koju opciju će se postići konsenzus između stranaka na vlasti jer se pored amandmana Komisije za budžet sada pojavljuje i opcija o smanjenju obračuna osnovice po kojem bi se ista obračunavala na nižu prosječnu platu od one koja je bila za prošlu godinu.

Kako god bilo, ostaje da se vidi da li će gradonačelnik Distrikta, koji je po Statutu Distrikta vrhovni šef uprave,  i koji je po toj  logici najodgovornija osoba kada su u pitanju plate administracije, čvrsto ostati kod zauzetog stava te neće dozvoliti diskriminaciju u upravi po pitanju plata, ili će ga drugi lobi u skupštinskoj većini natjerati da odstupi od svojih stavova.

 

A.U.

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email