Kadrić “zaboravio” spomenuti da je i skupštinskim poslanicima povećana plata

Na svojoj press konferenciji na kojoj je ''nahvalio'' usvajanje Zakona o platama, predsjednik Skupštine Brčko Distrikta Esed Kadrić propustio je da javnosti saopšti jednu ''malu sitnicu'', a to je da su najveća povećanja plata dobili upravo poslanici Skupštine Distrikta, a ne namještenici sa najmanjim primanjima.

Zahvaljujući zakonu, čiji je predlagač upravo Skupština Brčko Distrikta, tj. predsjednik, poslanici će od 1. jula ove godine za svoje dvije sjednice mjesečno, koliko se često sastaju, dobiti ni manje ni više već 2.500 KM, a sa minulim radom koji su uveli i sebi, preko 2.850KM.

  Na godišnjem nivou umjesto sadašnjih 720 hiljada KM poslanici će (njih 31) građane Distrikta tako ubuduće koštati vrtoglavih 1.288.000.KM i to samo za plate!!!

To je u odnosu na platu koju sada imaju povećanje više od 800 maraka po poslaniku. S obzirom da je, prema riječima predsjednika, najniža plata u Distriktu je sa 450 KM podignuta na 650 KM - jasno je da 200 maraka nikako nije veće od 800.

Uz to, predsjednik je zaboravio reći kako u upravi u Brčkom u tom platnom razredu sa platom od 450 KM nema zaposlenih, ili se mogu nabrojati na prste jedne ruke, jer su ranije prebačeni u veće platne razrede, tako da je najniža plata, u stvari, podignuta u realnosti stotinjak maraka, a ukupna povećanja za te najniže pozicije, ako ih uopšte ima, nisu veća od 15-tak hiljada maraka godišnje. Ili, čak 20 puta manje nego što je povećanje za plate poslanika?!

 

Izvor: (Gojko Š. - eBrcko

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email