NASTAVAK 12.SJEDNICE VLADE DISTRIKTA: Dominirale tačke koje se odnose na set pravilnika iz oblasti računovodstva i revizije

U nastavku 12. sjednice Vlade Brčko distrikta na dnevnom redu su se između ostalog našle smjernice za pravilnike koje je predložila Direkcija za finansije Brčko distrikta a kojima se stvaraju pretpostavke za provođenje seta ranije usvojenih zakona iz oblasti računovodstva i revizije.

Radi se o smjernicama za izradu Pravilnika kojim se propisuju uslovi i način za ovlašteno pristupanje i korištenje izvještaja i dokumenata iz registra za finansijsko izvještavanje, Pravilnika kojim se propisuje metodologija za ocjenu boniteta obveznika, Pravilnika o metodologiji za sprovođenje kontrole finansijskih izvještaja i Pravilnika kojim se uređuju izdavanje, obavljanje i oduzimanje licenci ovlaštenim revizorima i preduzećima ovlaštenim za reviziju. Nakon rasprave u kojima se postavljalo pitanje opravdanosti i smislenosti pojedinih normativnih rješenja, posebno onih koji se tiču ocjene boniteta obveznika, smjernice za sve ove pravilnike su usvojene.

Od interesantnijih tačaka dnevnog reda vrijedi izdvojiti još i usvajanje nacrta Odluke o stopi poreza na nekretnine koji će kao i prethodnih godima u Distriktu ostati u visini od 0,05 na poresku osnovicu.
U narednu srijedu brčanska vlada trebalo bi da održi i treći nastavak 12.sjednice na kojoj bi se od interesantnijih tačaka dnevnog reda trebali naći Smjernice za izradu nacrta zakona o visokom obrazovanju i Prijedlog odluke o zaduženju Brčko distrikta za projekat „Luka Brčko“ koji se već nekoliko sjednica Vlade odlažu zbog izostanka usaglašenosti vladajuće većine.

Inače, nakon završetka nastavka ove sjednice održana je i vanredna sjednica Vlade na kojoj je usvojen Nacrt zakona o izmjenama zakona o prostornom planiranju koji bi trebao omogućiti važenje prostornih i regulacijskih planova i nakon njihovog isteka a sve do donošenja novih planova.

A.A.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email