11.sjednica Skupštine Brčko Distrikta BiH: Najviše pažnje izazvali Izvještaji o radu JP Komunalno: Osveta ili nešto drugo?

Na 11. redovnoj sjednici Skupštine Distrikta iz bogatog dnevnog reda treba izdvojiti Zakon o mladim u drugom čitanju, Prijedlog budžeta za 2017. godinu, Izvještaj o radu Vlade Distrikta i mnoge druge koje zaslužuju pažnju javnosti.

No, top tema je bila Informacija o radu JP Komunalno ili drugačije rečeno ocjenjivanje rada bivšeg direktora ovoga preduzeća. Poznato je da je JP Komunalno dugo vremena bilo u centru pažnje i do nedavno je imalo većinsku podršku brčanske politike. No, stvari su se očigledno promijenile i dobile sasvim drugi tok. Jedno je sigurno: rasprava nije bila motivisana promoviranjem politike unapređenja rada ovoga JP, kao što ranije slavljenje rada ovoga preduzeća nije bilo motivisano objektivnim postignućima. Ono što se dešava u JP Komunalno ne razlikuje se mnogo od onoga što se dešava u drugim javnim preduzećima i institucijama. Pozadina je jasna i onima manje upućenima. Ono što je interesantno primijetiti je da je do nedavno jedan od najmoćnijih ljudi u Distriktu, bivši direktor JP Komunalno, ostao sam. Čak ni oni koji su do juče uživali plodove "uspjeha" JP Komunalno i njegovog direktovanja , kao i oni koji pripadaju istoj stranačkoj opciji nisu se uključivali u diskusiju, procjenjujući da to u ovome trenutku nije politički isplativo. Nuković je sam polemisao sa većinom bošnjačkih poslanika, a da je unaprijed bilo jasno da će njegovi argumenti biti ignorisani jer u ovome trenutku se procjenjuje da oni i prije svega on nisu politički relevantni. Sve u skladu sa logikom brčanske vlasti koja traje duže od aktualne.
Sve ovo zaslužuje širu pažnju pa i komentar javnosti. U cijeloj priči oko ove rasprave treba sačekati epilog koji bi mogao biti u formi "revenge" ili "povratak osvetnika". No, stvari su ipak mnogo složenije.

A.A.

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email