Cirkus u Skupštini: Usvojena osnovna knjiga budžeta, amandmani poslanika će se usvajati rebalansom

Skupština Brčko Distriktka BiH započela je danas 44. redovno zasjedanje na čijem dnevnom redu je usvojila Prijedlog budžeta za 2019. godinu koji je u početnom prijedlogu iznosio 221,5 miliona KM.

Povećanje ove cifre već je postalo izvjesno i nakon usvajanja amandmana kojim se zanavljaju kapitalni projekti iz prethodnog perioda tako da usvojeni budžet iznosi oko 230 miliona KM. Naravno, on će se još povećati nakon usvajanja amandmana poslanika i stranaka.

“Važno je da budžet bude usvojen prije isteka zakonskog roka – do 31. marta ”, isticali su čelnici Brčko Distrikta.

   Stoga se usvajala samo osnovna knjiga budžeta a stotine (hiljade) amandmana poslanika i stranaka će se usvajati naknadno, rebalansom, koji će se, kakvog li cirkusa, usvajati odmah nakon što se usvoji osnovni budžet, jer objektivno nema dovoljno vremena da se svi ovi amandmani usvoje u zakonskom roku. Naravno, bez poštivanja elementarnog reda i Poslovnika Skupštine.

   Usvajanjem osnovne knjige budžeta osiguravamo dalje nesmetano funkcionisanje svih institucija i službi u Distriktu, dok će, i ono što se čulo kroz javne rasprave biti dograđeno, od strane samih zastupnika, prilikom rebalansa budžeta. Sam rebalans, moguć je već narednog mjeseca“, rekao je dopredsjednik brčanske Skupštine, Ivo Filipović.

   Kakvog li cirkusa!

   Ono što nam je dato kao prednost Konačnom arbitražnom odlukom, da imamo svoj ogroman budžet, da donosimo svoje zakone, da gotovo autonomno upravljamo ovom lokalnom zajednicom pretvorilo se u sistemski otvoreni kriminal, korupciju i politički cirkus. I nikome ništa?

 

E.U.

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email