Gradonačelnik Milić objašnjava razloge zastoja u zakonodavnom radu Skupštine Distrikta

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić ocijenio je kao nedopustivo da se iz procesa licitacije izuzmu najatraktivniji lokali u centru grada u vlasništvu distrikta i sa trenutnim zakupcima potpišu aneksi ugovora na 20 godina, a što je predviđeno zakonom o dopuni Zakona o javnoj imovini čiji je predlagač Skupština.

“Taj zakon ima elemente retroaktivnosti koja podrazumijeva postojanje javnog interesa. Međutim, jasno je da tu ne postoji nikakav javni interes već samo interes onih koji su trenutno u zakupu, a možda i interes onih koji predlažu takva rješenja”, rekao je Milić Srni.

Objašnjavajući razloge zastoja u zakonodavnom radu Skupštine, on je dodao da je i Apelacioni sud u jednom ranijem predmetu, razmatrajući mogućnost produženja ugovora o zakupu samo po osnovu toga što zakupac ispunjava svoje ugovorne obaveze, stao na stanovište da to nije u skladu sa prirodom javne imovine koja treba da je pod jednakim uslovima dostupna svima.

“Ovaj zakon favorizuje, bez opravdanog razloga, one koji su trenutno u zakupu, što je u svakom slučaju suprotno Statutu Distrikta, zakonima i stavovima sudova u vezi sa ovim pitanjem”, pojasnio je Milić.

On je naveo da su sa jučerašnje sjednice Skupštine Distrikta Brčko povučeni ovaj i svi ostali zakoni koji su bili na dnevnom redu, te informacija o fiskalizaciji i odluka kojom se propisuju obaveza organa, institucija i javnih preduzeća u odnosu na plate i druga primanja zaposlenih u javnom sektoru.

“Odluka je povučena na moj zahtjev jer tražim da se kroz ovu odluku ubuduće spriječi mogućnost da u skupštinskim klupama sjede lica koja su zaposlena u javnim preduzećima i ustanovama. Time bi se zaposleni u javnim preduzećima i ustanovama izjednačili sa zaposlenima u državnoj službi koji su, nakon prihvatanja mandata u političkim tijelima, dužni da podnesu zahtjev za neplaćeno odsustvo”, rekao je Milić.

 

Izvor: Srna

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email