OPROŠTAJ OD DVOJICE ISTAKNUTIH BRČAKA: U spomen dr. Kurtaliću i dr. Ahmetoviću

Tokom prvomajskih praznika ispratili smo na onaj svijet dvojicu istaknutih Brčaka, dr. Smaila Kurtalića i dr. Smaila Ahmetovića. Ako se u Brčkom uopće može govoriti o brčanskoj eliti u pozitivnom smislu, o onima koji su se isticali svojim radom i svojim profesionalnim uspjesima, svojom etikom i moralnošću, svojim doprinosima javnom dobru onda svakako među brčansku elitu možemo ubrojiti ovu dvojicu rahmetlija.

Svakako ćemo dr. Kurtalića i dr. Ahmetovića najviše pamtiti po njihovoj profesiji, kao istaknute doktore medicine. Ali oni su svakako bili veliki i kao humanisti i kao javni radnici. Vjerojatno se o njihovom javnom ugledu svi prešutno slažemo. No, kada to treba javno iskazati onda ćemo zasigurno svi zakazati.
Od ove dvojice VELIKIH BRČAKA smo se skromno oprostili. Bez javnog spomena, bez komemoracije, bez javne riječi. Brčko na žalost još uvijek nije grad, nego je provincija. Brčko ne prepoznaje svoje vrijednosti, još manje ih cijeni i daje im javni značaj. Otišli su na onaj svijet a da ni ispred profesije kojoj su pripadali, ni ispred predstavnika javnih institucija nije bilo ni jednog javnog gesta, ni jednog javnog spomena. No, to ne umanjuje njihov značaj. To više govori o nama. Oni će ostati veliki, onakvi kakvi su i živjeli. Uz lijep dženet i vječni rahmet upućujemo im jedno skromno javno Hvala za ono što su bili i sve ono lijepo što su činili u ovome gradu.

B.F.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email