U Brčko Distriktu je kriza, najteža u posljednjih 18 godina

Srpska demokratska stranka je na današnjoj konferenciji za novinare oštro kritikovala vladajuću većinu u Brčko distriktu po više osnova.

Posebno su skrenuli pažnju na, kako ističu, trenutnu krizu vlasti, neadekvatno usvajanje budžeta, te formiranje Zavoda za izgradnju.

Poslanik Srpske demokratske stranke u brčanskoj Skupštini Milan Purić smatra da je trenutna vlast u Distritku u krizi koja je, prema njegovom mišljenju, najteža u posljednjih 18 godina.

„U tom haosu bošnjački predstavnici u vlasti hvataju prednost za pozicije na kojima su i svojevrsno pomjeranje centra moći je ka predsjedniku Skupštine, Kadriću, koji je od običnog spikera u skupštini, postao centralna figura u političkom životu u Brčkom“, rekao je Purić.

Poslanik Milan Purić  posebno je kritikovao inicijativu za formiranje Zavoda za izgradnju.

“Taj zavod će biti poluga u kontroli i kreiranju rada izvršne vlasti”, smatra Purić.

Istog je mišljenja i poslanik SDS – a Lidija Ljubojević.

Ona je dodala i da je budžet Brčko distrikta neadekvatano usvojen.

„Budžet je usvojen bez amandmana, te će se rebalansom korigovati, što znači da imamo paušalno usvojen budžet bez ikakve kontrole“, rekla je Ljubojević.

Konferenciji je prisustvovao i povjerenik SDS –a za Brčko Mladen Bosić koji je istakao da je politička kriza prisutna i na nivou BiH.

Oni su zajedno izrazili bojazan da će lokalna zajednica trpjeti nesagledive posljedice ukoliko se nešto uskoro ne promijeni.

 

Izvor: Radio BDBiH

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email