Srbima u Brčkom donacija Srbije znači mnogo više od novčane pomoći

Brčko distrikt očekuje nastavak podrške Srbije, ovaj put u privrednim investicijama koje bi značile otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje, izjavio je Srni gradonačelnik Brčkog Siniša Milić.

Milić je izrazio zadovoljstvo što Srbija, naročito u posljednje vrijeme, iskazuje sve veće interesovanje za Srbe u Republici Srpskoj i BiH i što je odlučna da pomogne njihov opstanak na ovim prostorima.

On je napomenuo da je Brčko, na osnovu sporazuma o Specijalnim paralelnim vezama i uz preporuku Vlade Republike Srpske, prošle godine dobilo donaciju od 500.000 evra iz budžeta Srbije.

“Ta sredstva su namjenski utrošena za izgradnju obdaništa u naselju Ilićka. Objekat je ovih dana završen, a u upotrebu će biti stavljen nakon opremanja i vanjskog uređenja”, dodao je Milić.

Milić je posebno naglasio da Srbima u Brčkom ta donacija znači mnogo više od novčane pomoći.

“Drago nam je da se u Srbiji prepoznaje značaj opstanka Srba u Brčkom. Bitno je da ova podrška nije usmjerena protiv drugih u Brčkom, već predstavlja i pruženu ruku onima koji žive sa nama, jer se sredstva, prema pravilu, usmjeravaju u infrastrukturu i druge javne objekte, škole, obdaništa koja će koristiti svi građani pod jednakim uslovima”, naglasio je Milić.

Milić je istakao i podršku koju imaju iz Srbije na osnovu sporazuma koji je prošle godine potpisao sa gradonačelnikom Beograda Zoranom Radojičićem o saradnji Brčkog i srpske prijestonice.

Premijer Srpske Radovan Višković nedavno je najavio sastanak svih načelnika i gradonačelnika iz Srpske i predstavnika nekoliko opština iz FBiH sa većinskim srpskim stanovništvom sa visokim zvaničnicima Srpske i Srbije. Sastanku bi trebalo da prisustvuju predsjedavajući predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović,predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Srbije Ana Brnabić i njihovi saradnici.

Na ovom sastanku početkom maja trebalo bi da bude riječi o realizaciji dosadašnjih projekata i daljoj saradnji u realizaciji budućih.

 

Izvor: argumenti.rs

 

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email