Predsjednice R Srpske Željke Cvijanović se zbuni kad od „Brčko-Gasa" kupuje automobile

Ako rijeka teče tamo, a brdo je ovdje, planina ovdje, trava izrasla ovdje, onda se ovdje dešava… apsolutna tenderska sloboda!

Bili smo slobodni da na ovaj način parafraziramo čuveno izlaganje predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović o apsolutnoj slobodi. Jer ona, osim diskutabilnih javnih istupa, ima problem i sa datumima. Pogotovo se zbuni kad od „Brčko-Gasa" kupuje automobile vrijedne 650.032 KM.

Tako je 29. marta ova institucija, kako je Žurnal pisao, objavila da će auto-šoping obaviti kod partijskog kolege Đorđe Kojića. Na tender su pristigle dvije prihvatljive ponude, ali je ova visokog funkcionera SNSD-a, kako se i očekivalo, bila najpovoljnija - 5.168 KM niža od cifre koju je Cvijanovićeva bila spremna da izdvoji.

Ponuda drugog ponuđača u odnosu na onu pobjedničku bila je tek 36 KM skuplja!

      'Ajde da vidim ko smije da se žali!

Kako se radilo o otvorenom postupku, Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine jasno je definisao rok od deset dana za žalbe ponuđača. Deset dana od dana prijema kovertiranih i poštom na adrese firmi poslatih obavještenja iz službe predsjednice Cvijanović!

Međutim, već četvrtog dana, tačnije 2. aprila, Služba raspisuje tender za osiguranje vozila i navodi kako su joj ove usluge potrebne za, ovdašnjim prilikama nezamislivo skupe, limuzine.

Ugovor sa „Brčko-Gasom“ u to vrijeme još nije bio potpisan, ali je Služba predsjednika očito od samog početka znala kome će dodijeliti stotine hiljada maraka vrijedan posao te da eventualna žalba drugog ponuđača, ako li se usudi da je pošalje, automatski pada u vodu.

Desna kabinet- ruka Đuka Huremović koja, kao dobar vojnik, Cvijanovićevu godinama po institucijama prati u stopu, obznanjuje da je ugovor sa Kojićem potpisan 16. aprila.

Dan kasnije za okvirni sporazum za osiguranje navedenih vozila i lica od autonezgoda odabrano je „Krajina osiguranje“. Vrijednost tog ugovora bila je 22.672 KM sa uračunatim PDV-om. U pouci o pravnom lijeku navedeno je da je ponuđačima za podnošenje žalbi u ovoj nabavci ostavljen petodnevni rok.

     Kojić osjeti puls institucija

Tenderske odluke mahom kažu da je kod Kojića roba prvoklasna, a on i te kako zna da zadovolji istančane potrebe vladajućih kolega. Stavka „obavezna oprema“ u predsjedničkom tenderu podrazumjevala je grijаnje prednjih i zаdnjih sjedištа, ambijentаlnа svjetlа u unutrаšnjosti vozilа, elektroаsistenciju prilikom zаtvаrаnjа vrаtа, putni računar i automаtski trozonski klimа uređаj sа dodаtnim kontrolаmа zа klimu nаzаd. Jedno od vozila moralo je da bude minimalne dužine od 5,3 metara što, kako su mediji pisali, a na kraju se ispostavilo kao tačno, odgovara vozilu"Audi A8".

U septembru 2017. Služba predsjednika kupila je vozilo za 65.000 maraka, a pod pritiskom javnosti i građanskih protesta raskinut je ugovor za vozilo koje je koštalo oko 75.000 KM.

Ove godine Cvijanovićeva planira da potroši ukupno milion budžetskih maraka za obnavljanje i održavanje voznog parka. O svemu tome da misli kada je instituciji na čijem je čelu na raspolaganju 10,85 miliona KM.

Nakon što je Kojić obnovio vozni park, za servisiranje i održavanje vozila biće dato 110.000 KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost. U odnosu na godinu ranije gorivo će biti skuplje za 20.000 KM i građani ga, za potrebe svite Cvijanovićeve, plaćaju 210.000 KM.

Nekoliko starih automobila, najavila je apsolutno slobodna predsjednica, ići će na licitaciju. Jer, vozila u kojima se vozi služba moraju da budu bezbjedna. A pravila ispoštovana!

 

Izvor: direkt-portal.com

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email