INTERVJU – SINIŠA GOLIĆ : Vlast funkcioniše od dana do dana, dogovori se ne poštuju, stalno neko nekoga ucjenjuje

Siniša Golić, prvi čovjek brčanskog PDP-a i zastupnik u Skupštini Distrikta, za portal brcanskiforum govori o dosadašnjem djelovanju aktuelne vlasti u Distriktu, statusu opozicije, aktuelnim temama u javnom životu, planovima za budućnost.....

 

- Prošlo je 6 mjeseci od uspostavljanja aktuelne vlasti u Distriktu. Kako ocjenjujete njeno dosadašnje djelovanje ?

Proteklih 6 mjeseci je pokazalo da se u Distriktu ništa nije promijenilo u odnosu na prethodne 4 godine. To za nas nije ni čudno, na vlasti su iste političke stranke kao i prethodne 4 godine, uglavnom isti ljudi uz nekoliko rijetkih izuzetaka i dalje nastavljaju da se bave sami sobom, funkcioniše se od dana do dana –nešto se dogovori a onda dolaze skupštinska zasjedanja gdje nas obično dočekuju stalne pauze radi novih usaglašavanja. U principu, ova vlast u odnosu na prethodnu nije donijela ništa novo. Među članovima Vlade postoje oni koji bi željeli da se stanje mijenja nabolje, ali je puno veći broj onih koji bi željeli da zadrže „status quo“, kako političkih stranaka tako i pojedinaca koji su jednostavno navikli da rade u situaciji kakvu danas imamo u Distriktu, da stalno neko nekoga ucjenjuje,da se danas nešto dogovori a sutra to što je dogovoreno pada u vodu. Mislim da je na sceni jedna apatija, kako u radu izvršne vlasti tako i u radu zakonodavne vlasti.

- Postoji li koordinacija ili zajednička platforma u djelovanju opzicije u Distriktu ? Postoji li uopće opozicija u pravom smislu te riječi ?

Bojim se da su prethodne 4 godine i prethodni saziv pokazali da je izuzetno teško iznijeti na platformi opozicionog djelovanja promjenu vlasti, jer se uvijek pojavi neko- jedan ili više njih –koji će taj dogovor prekršiti. Nisam siguran da će u ovom mandatu postojati nešto što se zove koordinacija djelovanja opozicije, pogotovo zato što političke stranke koje se nalaze u opoziciji nisu tu došle kao dio nekog bloka, nego je svaka pojedinačno- u zavisnosti od toga kojem narodu gravitira-završila u opoziciji. Međutim, generalno nisam siguran, bar je prvih nekoliko mjeseci ovog sazivato pokazalo, da će postojati nešto što će biti platforma opozicionih političkih stranaka u Skupštini Distrikta. Vjerovatno svako od nas kada bi pravio neku „idealnu vlast“, ta vlast bi sadržavala i dio sranaka koje su trenutno u opoziciji i dio onih koji su u poziciji. Treba imati na umu i ono što se zove „nacionalna kvota glasova“, tako da je to dosta komplikovano.

- Čini se da je opozicija prilično neaktivna. Nedavno je Vlada pokrenula aktivnosti na izmjeni Zakona o Vladi koje bi omogućile da članovi Vlade i Vladini uposlenici čak i nakon podizanja optužnice nastave obavljati posao koji rade. Veliku pažnju javnosti je izazvalo i nedavno smanjenje plaća u JP Komunalno. Niko, pa ni opozicija, javno ne reaguje na ove procese i pojave. Zašto ?

Što se tiče navedenog Zakona, mislim da ga Vlada još uvijek nije usvojila. Ako i kada uđe u skupštinsku proceduru tada ćemo se o tome izjašnjavati. Čuli smo šta su tendencije i o tome ćemo svakako govoriti kada dođe vrijeme. Kada je u pitanju JP Komunalno, tu se definitivno radi o političkom obračunu koji se, nažalost, prelama preko radnika ovog preduzeća.

- Za kraj : Šta PDP planira u smislu daljeg političkog djelovanja?

- PDP će nastaviti da radi kao što je radio i do sada, argumentovano kritikujemo ono što ne valja, podržavamo one, doduše rijetke, pozitivne stvari koje dođu iz Vlade i Vladinih institucija, predlažemo i predlagaćemo zakone i inicijative koje za cilj imaju poboljšanje života u Distriktu. Dugo smo na političkoj sceni, ove godine ćemo obilježiti 18 godina rada i postojanja u Distriktu Brčko.Možda smo jedni od rijetkih, i kao pojedinci i kao politička stranka, koji nemamo „oraha u džepovima“. To nam je s jedne strane olakšavajući faktor da nastupamo kako nastupamo, a s druge strane je otežavajući jer očigledno da vladajuće političke stranke više cijene i smatraju poželjnijim za partnerstvo one koji imaju orahe u džepovima nego one koji žele raditi i mijenjati stvari na bolje.

Razgovarao : Sead Zahirović
Foto : brcanskiforum

Pin It
Print Friendly, PDF & Email