Advokati u Brčkom i dalje u štrajku, ali to gotovo nikoga ne interesuje

Štrajk advokata u Brčko distriktu, koji je započeo 26. aprila ove godine zbog uvođenja fiskalnih kasa u advokatskim kancelarijama potrajaće, budući da lokalna vlast skoro ništa ne čini kako bi se to stanje razriješilo, izjavio je Milenko Marjanović, član Protestnog odbora, koji su formirali advokati u Brčkom.

- Još u decembru prošle godine tražili smo razgovor sa čelnim ljudima u brčanskoj Skupštini, kako bismo upozorili da Zakon o fiskalnim sistemima Brčko distrikta BiH dovodi u neravnopravan položaj advokate iz Brčkog u odnosu na naše kolege u entitetima i da direktno zadire u suštinu advokatske profesije i narušava odnos između advokata i klijenata. Nažalost, poslanici brčanske Skupštine nisu želeli da čuju naše argumente i kase su uvedene, što nije slučaj u ostalom dijelu BiH. Uvođenje kasa advokatima protivi se i Veće advokatskih komora i pravnih društava Evrope (CCPE), a u suprotnosti je i sa preporukama Saveta Evrope i UN - precizirao je Marjanović.

On ističe da je supervizor za Brčko Majkl Skenlan prije nekoliko dana boravio u Brčkom i da se u razgovorima sa zvaničnicima Distrikta založio za izjednačavanje uslova za obavljanje advokatske prakse brčanskim advokatima sa kolegama iz ostatka BiH.

- Hoće li poslanici brčanskog parlamenta na sjednici zakazanoj za sredu 12. jun ponuditi rešenje koje je nama prihvatljivo ili će se ova agonija nastaviti, videćemo - rekao je Marjanović.

On smatra da se pitanje ukidanja fiskalnih kasa advokatima može rešiti izmenama Pravilnika, koje treba da predloži brčanska Direkcija za finansije, a na koje saglasnost mora da da Vlada Brčko distrikta.

- Već postoji mogućnost u odredbama postojećeg Pravilnika da se advokatska djelatnost izuzme iz fiskalizacije - naglašava Marjanović.

     PRETI KOLAPS

Kako nezvanično saznajemo, i Visoki sudski i tužilački savjet BiH već na prvoj sednici tražiće da se ovaj problem obustave rada brčanskih advokata riješi, kako ne bi došlo do kolapsa pravosuđa u Brčkom.

 

Izvor: (Večernje novosti)

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email