Kadrić: “Svi moraju biti fiskalizovani”; Milić: “U okviru postojećeg zakonskog rješenja napraviti izuzetke”

Od polovine marta, kada je u Brčko Distriktu započela inicijalna fiskalizacija, završena je na oko 1.600 uređaja, koji se nalaze kod oko 1.000 poreskih obveznika.

Dnevne izvještaje o prometu dostavlja 1.300 obveznika dok se ostali nalaze u fazi priključivanja na server Poreske uprave. Ovi podaci saopšteni su u Skupštini Brčko distrikta, koja je obavezala Poresku upravu da joj jednom mjesečno podnosi izvještaj o procesu fiskalizacije.

- Do sada je izdato oko 1,5 miliona fiskalnih računa, a ukupan promet svih izdatih računa iznosi 125 miliona KM. Procjenjujemo da ćemo kompletan posao završiti za oko mjesec dana i da ćemo do kraja procesa kod poreskih obveznika imati 2.800 fiskalnih uređaja - rekao je Miodrag Trifković, direktor Poreske uprave Brčko distrikta.

Pojasnio je da je 31. maj 2019, koji je bio postavljen kao rok za završetak fiskalizacije, probijen zbog kašnjenja u početnoj fazi, problema s proizvođačima softvera i nekvalitetno pripremljenim serviserima.

Rasprava poslanika pokazala je da ovo nisu jedini problemi koji prate proces fiskalizacije i da je gorući problem zahtjev brčanskih advokata za izuzimanje iz fiskalizacije zbog kojeg više od mjesec dana traje obustava zastupanja pred pravosudnim i drugim institucijama. Osim advokata, među delatnostima gde skoro nijedan poreski obveznik nije podnio zahtjev za fiskalizaciju su notari i priređivači igara na sreću.

Predsjednik Skupštine Esed Kadrić ponovio je ranije iznesen stav da se zakon mora primijeniti, da svi moraju biti fiskalizovani i da u fazi uvođenja fiskalizacije neće podržati izuzimanje novih djelatnosti i eventualne izmjene zakona.

- Poslanici SDA neće glasati za izuzimanje advokata zbog socijalne osjetljivosti naspram svih drugih koji su obuhvaćeni ovim procesom - rekao je Kadrić.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić rekao je u Skupštini da treba tražiti rješenje ovog problema jer je pred sudovima više od 200 ročišta koji su odgođeni zbog obustave rada advokata.

- Cio pravni sistem je u krizi jer fizička i pravna lica ne mogu zaštiti svoja prava, a poseban problem su ročišta u kojima je učešće advokata obavezno - podsjetio je Milić.

On je ukazao na mogućnost da se u okviru postojećeg zakonskog rešenja naprave dodatni izuzeci što u Poreskoj upravi odbacuju ističući da je odredba važećeg zakona o mogućnosti utvrđivanja dodatnih izuzetaka podzakonskim aktom pogrešna. - Poreska uprava će insistirati da se svi poreski obveznici obuhvaćeni zakonom nađu u procesu fiskalizacije. Izuzetaka nema, osim onih koji su utvrđeni zakonom. Mi ćemo još jednom opomenuti poreske obveznike da izvrše svoje zakonske obaveze ili ćemo pristupiti njihovom sankcionisanju - rekao je Trifković.

On je podsjetio da su kazne za neizvršavanje obaveze fiskalizacije od 2.500 do 15.000 KM, zavisno od toga da li se radi o fizičkom licu, odnosno preduzetniku ili pravnom licu.

 

Izvor: blic.rs

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email