Nakon dva mjeseca štrajka advokata prvi pozitivni signali iz Vlade, no, šta će reći Skupština

Nakon što su zbog protivljenja fiskalizaciji advokatske delatnosti brčanski advokati pre gotovo dva meseca stupili u štrajk, obustavljanjem zastupanja pred svim pravosudnim i drugim institucijama u Brčko distriktu, iz Vlade su stigli prvi signali koji nagoveštavaju moguće razrešenje ovog problema.

Vlada je iskazala nameru da se kroz donošenje posebnog pravilnika na osnovu Zakona o fiskalizaciji krene u proceduru utvrđivanja delatnosti koje bi mogle biti dodatno izuzete iz ovog procesa.

– U ovom trenutku se najčešće spominje advokatska delatnost. Da li ćemo u procesu donošenja ovog pravilnika obuhvatiti i neke druge delatnosti stvar je procene i analize iskustava koja ćemo imati u međuvremenu tokom procesa fiskalizacije. Razlozi za eventualni izuzetak advokatske delatnosti iz procesa fiskalizacije nisu socijalne prirode. Postoji potreba i za takvim izuzecima, ali se ovde radi o razlozima poverljivosti, koja bi se narušila između klijenata i advokata – rekao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčkog obrazlažući zaključak i stavove Vlade o ovom pitanju, piše Srpskainfo.

Dodao je da ukoliko takav pravilnik bude donesen Poreska uprava mora obezbediti efikasnu kontrolu gotovinskog plaćanja kao zamenu za fiskalizaciju. Milić kaže da je Vlada na ovaj način pokazala želju da pokuša doći do dogovora sa članovima advokatskih komora.

– Nadam se da ćemo i sa njihove strane imati razumevanja i da će u toku postupka procedure donošenja pravilnika, advokatske komore razmotriti stav Vlade i eventualno smanjiti intenzitet obustave rada na prostoru Brčko distrikta, kako bi pokazali spremnost da idemo u pravcu dogovora i omogućili angažman advokata u onim sudskim postupcima gde je to neophodno – rekao je Milić.

Advokati su pozdravili namere Vlade, ali nisu spremni prekinuti štrajk pre nego se problem oko fiskalizacije reši.

– Pozdravljamo nameru Vlade da reši problem funkcionisanja pravosuđa Brčko distrikta i što je prepoznala da advokati u Brčkom trebaju imati isti status kao advokati u FBiH i Republici Srpskoj – rekao je Mirko Simić, član protestnog odbora advokata sa sedištem u Brčkom.

On je pojasnio da će sačekati da se završe procedure i donese pravilnik, a ukoliko se to ne desi advokati će nastaviti sa obustavom zastupanja. Kao moguće rješenje vide i preregistraciju svoje delatnosti u jedan od entiteta. Advokati tvrde da je broj ročišta koja su odgođena zbog nemogućnosti osiguravanja pravne pomoći u sudskim postupcima mnogo veći od 200 sa koliko se zvanično operiše.

Sve vreme obustave zastupanja brčanski advokati imaju podršku kolega iz entiteta i njihovih komora, a kako nezvanično saznajemo sa polučasovnom obustavom rada podršku bi im ovih dana mogle dati i pravosudne institucije u BiH.

 

Izvor: blic.rs

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email