Nezaposlenost smanjena za 3,92% u Distriktu, isključivo zbog masovnog odlaska i stanačkog zapošljavanja

Kako javljaju mediji (srpskacafe.com) ”na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja u BiH je 31. maja bilo 406 685 lica, što je u odnosu na prethodni mjesec manje za 4 141 lice ili 1,73%, saopšteno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Nezaposlenost se u Republici Srpskoj smanjila za 1 361 lice ili 1,49%, u Federaciji BiH za 5 462 lica ili 1,74% i u Brčko distriktu za 318 lica ili 3,92%."

   Ovako izneseni podaci stvaraju privid da se stanje u Brčko Distriktu (BiH) popravlja, da imamo ekonomski rast, nove investicije, nova zapošljavanja. A znamo da nije tako.

   Dva su osnovna razloga smanjenja broja nezaposlenih u Brčko Distriktu. Prvi je, masovan odlazak mladih, i ne samo mladih, nezaposlenih, ali i zaposeenih, u inostranstvo.

   I drugi, zapošljavanje u Brčko Distriktu se već godinama vrši isključivo na osnovu Ugovora i privremenim i povremenim poslovima. To su zapošljavanja mimo konkursa i konkursne procedure, isključivo po stranačkim kriterijima.

   Stoga edukacija nezaposlenih, koju ovih dana provodi Zavod za zapošljavanje u Distriktu, kojom se stiču, hvale vrijedna, znanja i vještine mogu biti od pomoći samo onima koji kane otići u inostranstvo, jer ta znanja i vještine nemaju nikakve veza sa stranačkim kriterijima koji se isključivo koriste pri zapošljavanju u Brčko Distriktu.

   Tako Brčko Distrikt, i pored statistike, tone li tone! Naravno, ne tonu svi. Nekima nikada bolje.

 

E.U.

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email