Zašto je zabranjen javni skup UG Omladinski kulturni centar „Selam“ Gornji Rahić?

Kako javlja Radio Brčko “prije dva dana, u utorak, 02. jula, Policiji Brčko Distrikta BiH od strane Udruženja građana Omladinski kulturni centar „Selam“ Gornji Rahić, proslijeđen je Dopis u kojem članovi udruženja obavještavaju da danas  četvrtog jula u periodu od 10-15 sati u centru Brčkog organizovati skup s ciljem prezentacije i upoznavanja javnosti sa radom udruženja.

Kako je navedeno u dopisu,  u svojstvu organizatora skupu bi prisustvovalo pet do deset građana.

   “Shodno ovlaštenjima iz Zakona o policiji Brčko Distrikta-BiH I Zakona o javnom okupljanju Brčko Distrikta BiH šef Policije Brčko Distrikta-BiH Goran Pisić, donio je odluku da ne odobri organizaciju planiranog skupa“, rekao je šef Operativno komunikacijskog centra ovdašnje policije Halid Emkić.

   Na upit novinara: Koji su motivi vodili šefa policije da donese ovakvu odluku,  Emkić je naglasio da za sada ne može iznositi više informacija, ponovivši da je odluka o zabrani skupa zasnovana na zakonskim odredbama", prenosi Radio Brčko.

   Bez obzira što se odluka šefa Policije temelji na zakonskim odredbama, kao što tvrdi gospodin Emkić, ipak bi bilo bi dobro da se da javno obrazloženje, jer se formalno radi o udruženju građana koje je uredno registrovano i koje je, u skladu sa zakonskom procedurom, uputilo zahtjev za održavanjem skupa na kojem je željelo da predstavi svoj program rada koje je, shodno registraciji, zakonski verificiran.

   U protivnom, stvar će otići u vode "rekla-kazala" i čaršijskim navijačkim nagađanjima, što nam u ovakvim slučajevima nikako ne treba.

 

E.U.

 

 

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email