Zaposleni u institucijama Brčko Distrikta ne bi smjeli putem društvenih mreža promovisati govor mrženje

Vlada Brčko distrikta BiH osudila je govor mržnje i upotrebu jezika za iskazivanje predrasuda u stavovima, posebno državnih službenika i namještenika koji moraju imati i posebnu odgovornost za svoje ponašenje – izjavio je Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta  nakon današnje redovne sjednice Vlade.

Dodao je da je u cilju  suzbijanje govora mržnje i upotrebe društvenih mreža u toku radnog vremena Vlada zadužila šefove odjeljenja i rukovodioce organa uprave i drugih institucija da sa službenikom za etiku analiziraju propise koji uređuju ovu oblast i predlože njihove izmjene.

– Nedopustivo je da državni službenici koji treba da uživaju povjerenje svih građana Brčkog, posebno u toku radnog vremena, iskazuju određene političke stavove koji mogu narušiti kredibilitet državne službe, posebno ako je riječ o govoru mržnje. To je nešto što bi u Zakonu o državnoj službi trebalo propisati kao povredu službene dužnosti za koju je predviđena disciplinska odgovornost – istakao je Milić.

Srđan Blažić, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove pojasnio je da je raspravu o ovoj temi podstaknuo Akcioni plan za jačanje kohezije u društvu i da je zaključak Vlade jedna od mjera iz ovog plana.

– Cilj nam je da ovim planom i mjerama koje su definisane bilo koji oblik mržnje, a posebno govor mržnje svedemo na najmanju moguću mjeru. Zbog toga samo i od Vlade tražili da jasno iskaže svoj stav prema kome državni službnici, namještenici i svi zaposleni u organima uprave i institucijama Brčko distrikta ne bi smjeli putem društvenih mreža i internet medija iznositi lične stavove koji promovišu govor mrženje – rekao je Blažić.

Prvi Akcioni plan za jačanje kohezije u društvu donesen je 2015. godine i važio je do ove godine, a novi Akcionog plana biće u primjeni od ove do 2021. godine.

 

izvor: srpskainfo.com

Pin It
Print Friendly, PDF & Email