JP KOMUNALNO: Mjere za otklanjanje problema ili stvaranje novih – nova/stara podjela vladajuće većine!

Na posljednjem skupštinskom zasjedanju posebnu pažnju su izazvale predložene mjere za otklanjanje problema u funkcioniranju JP Komunalno. Prijedlog mjera je došao od skupštinske Komisije za komunalne poslove i Komisije za borbu protiv kriminala i korupcije.

Očigledno je bilo već u startu da se odstupilo od prvobitnog prijedloga koji su inaugurisali bošnjački poslanici predvođeni SBB-om, koji se u kratko može svesti na to da je za loše stanje u JP Komunalno krivo isključivo staro rukovodstvo, predvođeno Admirom Nukovićem, te da postoji osnovana sumnja da se Admir Nuković procesuira i ukloni sa političke scene Distrikta. Prijedlog mjera nije bio jedinstven nego je išao u dva pravca: s jedne strane tereti se stari menadžment i traži krivično gonjenje gospodina Nukovića, no s druge, ukazuje se na slabosti novog rukovodstva koje bi moglo svojom nesposobnošću dovesti do totalnog kolapsa ovoga javnog preduzeća , te se, s tim u vezi, predlaže čitav niz ograničenja u njegovom funkcioniranju. Dodatno se naglasak stavlja na izmjene Statuta i zakona kojima bi se smanjila samostalnost javnih preduzeća i povećala nadležnost Skupštine i Vlade.
Očigledno da je početna monolitnost vladajuću većine na ispitu. Razlog tome može se tražiti u osporavanjima Bošnjaka kreditnog zaduženja za Luku, kao i kritičkim stavovima pojedinih bošnjačkih predstavnika u Skupštini i Vladi o radu JP Putevi. Ovaj prijedlog mjera je rezultat međusobnog ucjenjivanja partnera u vlasti koji se ne mogu usuglasiti oko podjele javne imovine.
Bez obzira koja politička opcija nadvladala problemi se u JP Komunalno gomilaju tako da će sporenja oko ovoga usuglašavanja (političkog ucjenjivanja) platiti zaposleni u JP Komunalno (smanjenje plata i otpuštanja) kao i građani Distrikta, korisnici usluga JP Komunalno, sve lošijim i skupljim uslugama.

O.P.L.

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email