Zaključci Skupštine Brčko Distritka godinama na čekanju, jedan od njih je otvaranje javne apoteke

Godinu i po nakon usvajanja nije realizovan skupštinski zaključak o otvaranju javne apoteke u okviru Javne zdravstvene ustanove „Zdravstveni centar Brčko“.

Poslanici su više puta postavljali pitanja i tražili odgovor da bi na kraju zatražili posebnu informaciju o budžetskim implikacijam otvaranja javne apoteke.

Lidija Ljubojević, poslanik opozicionog SDS u Skupštini Brčko distrikta smatra da je to što još ništa nije urađeno po tom pitanju odgovornost nadležnog odjeljenja za zdravstvo, ali i svih poslanika u Skupštini.

– Zašto javne apoteke nema je pitanje za šefa Odjeljenja za zdravstvo i sve ostale poslanike koji su za to glasali – kaže Ljubojevićeva.

Dušan Stokić, direktor JZU „Zdravstveni centar Brčko“ kaže da je više razloga zbog kojih ovaj zaključak nije realizovan. U prvom redu navodi situaciju u entitetima i ističe da nema javne apoteke koja uspješno radi.

Dodaje da je Odjeljenje za zdravstvo pre par godina napravilo elaborat o društveno – ekonomskoj opravdanosti koji je pokazao da otvaranje javne apoteke nije opravdano.

– U više navrata smo od Skupštine i Vlade dobijali zahtjeve za otvaranje javne apoteke, a krajem 2017. godine dobili smo i 100.000 KM za početak aktivnosti vezan za njeno osnivanje, što je nedovoljno novca – rekao je Stokić.

On pojašnjava da bi javna apoteka otvorena u okviru JZU neminovno bila u gubitku. Procijene su da bi godišnji promet bio oko tri miliona KM, ali da bi gubitak iznosio oko 500.000 KM od čega 300.000KM zbog tog jer ne bi imali pravo na odbitak ulaznog PDV.

– Ako bi javna apoteka bila osnovana kao samostalna ustanova imala bi pravo na odbitak ulaznog PDV i utoliko bi bila u plusu. Zbog toga bi i ukoliko bude osnivana takva apoteka trebala biti izvan JZU. Očekuje se takođe da ta apoteka ponudi lijekove jeftinije za deset odsto. U Brčkom su marže na apotekarsku djelatnost 20 odsto i ako bi ih smanjili za deset odsto imali bi gubitak od dodatnih 200.000 KM – pojašnjava Stokić.

Otežavajuća okolnost za javne ustanove, a olakšavajuća za privatne su i javne nabavke.

– Ako se pojavi novi lijek ili neki od lijekova nedostaje privatne apoteke će to veoma brzo riješiti sa dobavljačima dok javna apoteka u okviru javne ustanove mora da ide preko tendera. To su dugotrajne procedure koje znaju trajati i više od pola godine. Osim toga javna apoteka ne bi imala koristi od akcijskih sniženja koja idu i do 15 odsto – kaže Stokić.

On tvrdi da ako se zaista želi pomoći pacijentima treba revidirati postojeću esencijalnu listu kojom su u JZU nezadovoljni.

– Od Fonda smo tražili da se određeni lijekovi stave na tu listu ali ništa od toga nije uvaženo tako da se stiče utisak da nema iskrene želje da se to uradi u intersu pacijenata – zaključio je Stokić.

        Oko 50 privatnih apoteka

Stokić navodi da u Brčko distriktu ima oko 50 privatnih apoteka i da one u međusobnoj konkurenciji smanjuju cijene lijekova ali da postoje granice ispod koje cijena ne može da se spusti bilo da je apoteka javna ili privatna.

– Poređenje sa Srbijom gde su lijekovi jeftiniji nije adekvatno jer je riječ o drugoj državi i drugačijem sistemu rada i poslovanja – kaže Stokić.

 

 

Izvor: srpskainfo.com

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email