Brčanska vlast nekom mati, nekom maćeha, a nekom ni jedno ni drugo

Brčanski poslanici SNSD-a, SP-a, PDP-a, SDA, SBB-a, SzBiH-a, HDZ-a kao i „Nezavisni poslanici“ Adnan Drapić, Tomislav Stjepanović, Uroš Vojnović i predstavnici nacionalnih manjina Ćazim Dačaj i Alija Denjagić su bez ijednog uporišta u Statutu i Zakonu o budžetu dali sebi za pravo da bez pitanja naroda podijele 10.325.600,00 KM putem svojih 1068 amandmana.

Kome su poslanici bili mati, a kome maćeha, Demokratska fronta Brčko distrikta BiH će pokušati prikazati kroz analizu nekoliko dodijeljenih amandmana.

Pored toga što ovi amandmani nemaju zakonsko uporište isti su dodijeljeni bez ikakvog kriterija (što bi naš narod rekao od čibuka) .

Bitno je da si moj (nacionalna pripadnost), da ćeš u 2020. godini glasati za tu opciju, a nije nebitna ni priča u gradu da ćeš određeni iznos i vratiti stranci.

1.    Redovnim grantom vjerske zajednice Brčko distrikta BiH su dobile 1.000.000,00 KM. Izgleda da je ovo bilo malo pa su brčanski poslanici svojim amandmanima dodijelili još 1.433.500,00 KM, što ukupno iznosi 2.433.500,00KM.

Da li su poslanici veliki vjernici ili nešto drugo, može se zaključiti po definiciji „ko je vjernik“ (Vjernik je onaj čovjek od kojeg su svi i sve sigurni).

2.    Opštinama, vjerskim zajednicama i drugim korisnicima van Brčko distrikta, amandmanski je dodijeljeno 269.000,00 KM.

Ovako bahato razbacivanje para građana Brčko distrikta najprije se može podvesti pod narodnu izreku „Kad beg masla ima on s njim i g..... maže“.

3.    U Brčkom u posljednjih 10 godina nema lova, pošto ne postoji zakon o lovstvu, ali zato su poslanici lovačkim društvima amandmanski dodijelili 44.000,00 KM.

4.    Planinarskim društvima je dodijeljeno ukupno 90.000,00 KM.

5.    Moto-klubovima je dodijeljeno ukupno 76.500,00 KM.

6.    Udruženje građana (Krajišnika, Majevice, Visočana, Ozrenaca, Crnogoraca, Makedonaca, Sandžaka...) dodijeljeno je ukupno 78.000,00 KM.

7.    Da li kod brčanskih poslanika postoji trunka humanosti može se vidjeti iz sljedećih amandmana:

•    Udruženje paraplegičara:  4.500.00 KM,
•    Fondacija djece oboljele od raka:   5.000,00 KM,
•    Udruženje distrofičara:   10.000,00 KM,
•    Udruženje dijabetičara:  21.000,00 KM.

8.    Posebna priča  su razna udruženja građana za koje građani Brčko distrikta nisu ni čuli niti su upoznati sa njihovom ulogom u razvoju  Distrikta. Dovoljno je pogledati iznose ovih amandmana i uporediti ih sa amandmanima iz prethodne tačke i sve će vam biti jasno:

9.    Gospodo, narodni poslanici, da li ste čuli za FK „Jedinstvo“? Cijeneći po 1068 amandmana, koje ste usvojili, i 10.328.000,00 KM koje ste dijelili po vašim željama??? Očito da niste!

To je klub koji ove godine slavi 100 godina postojanja, to je gradski klub, to je multietnički klub, to je klub koji je ove godine jedini osvojio prvo mjesto i ušao u viši rang takmičenja, to je klub jedini neće moći igrati na svom stadionu, jer isti ne ispunjava uslove za taj rang takmičenja.

Poštovani građani Brčko distrikta BiH sačuvajte ili zapamtite ove amandmane, kao i njihove iznose te ih uporedite sa izbornim rezlutatima u narednim lokalnim izborima 2020. godine.

Sigurni smo da ćete vidjeti da amandmani nisu bili namijenjeni rješavanju problema Brčkog, nego za kupovinu glasova. Ukoliko se budete poveli za ovakvom podjelom budžetskih sredstava, budite sigurni da idete ka scenariju „Aluminija“ iz Mostara.

Stav Demokratske Fronte po pitanju amandmana je jasan. Odmah iste ukinuti, a sredstva preusmjeriti za rješavanje nagomilanih i gorućih problema kroz odjeljenja koja su zadužena za rješavanje istih.

 

Predsjednik OO DF Brčko distrikta 

    Zijad Ražanica

 

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email