Sa rogatim se ne vrijedi bosti: Kancelarija za reviziju pozitivnim ocjenama "podstiče" zakonit rad vlasti u Distriktu

Kako prenosi TV HIT u "2018. g. Kancelarija za reviziju javne uprave i institucija Brčko distrikta pregledala je poslovanje, ukupno 29 subjekata, 13 iz oblasti javne uprave, te sedam nezavisnih institucija i 9 javnih preduzeća i ustanova.

    Glavni revizor Nekir Suljagić izjavio je danas medijima da su nakon revizije revidiranim subjektima, zbog načinjenih propusta, izrečene ukupno 463 preporuke od čega se čak njih 425 odnosi na neusklađenost sa propisima.

   Od svih revidiranih subjekata, 20 je dobilo uslovno, a devet pozitivno mišljenje revizora."

 

 Gotovo idealno, bar po izvještaju Kancelarije za reviziju. Ni jedna negativna ocjena. Za razliku od prethodnih godina.

   Nakon što je izmjenama Zakona o radu ove Kancelarije određeno da smo negativni izvještaju idu na uvid Tužilaštvu Brčko  Distrikta ovako nešto se moglo i očekivati. U Kancelariji za reviziju javne uprave već odavno su shvatili da se sa "rogatim ne vrijedi bosti".

   Njihovi izvještaju već odavno su izgubili gotovo svaki smisao, a da o nekom pozitivnom učinku i ne govorimo. Stoga su izgleda odlučili da promjene metodologiju, te da umjesto negativnim ocjenama i kažnjavanjem pokušaju pozivnim ocjenama (dodvoravanjem) stimuliraju nestašnu djecu, odnosno vlast i javnu upravu, da bolje rade.

  Zato sada umjesto negativnih ocjena imamo uslovne ocjene, pa čak i pohvale. Neka, tako i treba. Čemu svađa kada se sve instance vlasti  Brčko Distritka mogu fino namiriti iz javnog budžeta. Neke visokim platama, neke grantovima... Građanima, naravno, ništa, ili što ostane. Ko im nije kriv što nisu u vlasti.

 

E.U.

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email