ZUBE ĆE NAM POPRAVLJATI PRAVNICI, A KRAVE OPLOĐIVATI EKONOMISTI

Vlada Brčko distrikta BiH nedavno je raspisala konkurs kako bi se popunilo upražnjeno radno mjesto, odnosno pozicija Šefa pododjela za veterinarstvo, primamljiva pozicija koja donosi više od 2.000 KM mjesečno, neto, na neodređeno vrijeme.
Proces izbora je u toku, a za to vrijeme u javnosti se pojavljuje sve više informacija koje ukazuju da je na pomolu još jedna blamaža aktualne vlasti. Navikli smo već odavno da se radna mjesta u Vladi Distrikta tretiraju kao politički plijen vladajućih stranaka, kao što smo navikli i na to da se uslovi konkursa prilagođavaju unaprijed odabranim stranačkim favoritima. Zbog ovakvih pojava vodi se nekoliko policijsko-tužilačkih istraga i vjerovatno će ih biti sve više, uprkos činjenici da do sada nisu donijele odgovarajuće rezultate.
Ipak, čini se da su u ovom slučaju, izboru Šefa Pododjela za veterinarstvo, vlastodršci ipak pretjerali u bahatosti, ako znamo da su u potpunosti ignorirali Inicijativu koju je gradonačelniku i dogradonačelniku Distrikta uputila Upravna inspekcija. U navedenoj Inicijativi navodi se „ da se u oblasti veterinarstva na području Brčko distrikta BiH primjenjuje Zakon o veterinarstvu u Bosni i Hercegovini u kojem su članom 81. propisani uslovi radnog mjesta“, a koji nalažu da Šef veterinarske službe Brčko distrikta BiH može biti službeni veterinar sa položenim stručnim ispitom i odgovarajućim radnim iskustvom.
Vlada Distrikta je, kako smo naveli, u potpunosti ignorirala Inicijativu Upravne inspekcije i raspisala konkurs kojim je omogućeno da Šef Pododjela za veterinarstvo bude ekonomista ili inžinjer poljoprivrede, što je u suprotnosti sa državnim Zakonom.

Pred Distriktom su, kada je politika zapošljavanja u pitanju, dva moguća puta : Jedan koji podrazumijeva poštivanje zakona i zapošljavanje koje će uvažavati stručnu osposobljenost i relevantne reference; i drugi koji će forsirati stranačke kadrove i vrlo brzo nas dovesti u situaciju da nam zube popravljaju pravnici, zakone pišu vodoinstalateri a krave oplođuju ekonomisti. I onda se pitamo zašto mladi i stručni kadrovi odlaze sa ovih prostora. Do nas je.

S.Z.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email