Brčanski specijaliteti: Žalbe glavni uzrok tromosti javnih nabavki

Odjeljenje za stručne i administrativne poslove u Vladi Brčko distrikta je u prvih šest mjeseci ove godine raspisalo 129 javnih poziva za nabavku roba, proizvoda i usluga u  vrijednosti od 11 miliona KM. U istom periodu prošle godine vrijednost potpisanih ugovora nakon objavljenih javnih poziva je iznosila sedam miliona KM.

“Bez obzira na ovo povećanje u odnosu na prošlu godinu još uvijek nam veliki problem predstavljaju česte žalbe na objavljene javne pozive što određenu nabavku zna  zaustaviti ili usporiti i po više mjeseci”, kazao je Srđan Blažić, šef ovog odjeljenja.

Upravo ovih dana se privode kraju posljednje aktivnosti kako bi se što prije usvojile  izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama na nivou BiH koji bi u značajnoj mjeri trebale onemogućiti zloupotrebe korištenja instituta žalbi na objavljene javne pozive.

Kako bi ubrzali kompletan proces javnih nabavki te omogućili ponuđačima da imaju što manje troškove od naredne godine i ovo odjeljenje će primati elektronske ponude odnosno ponuđači će moći svoje ponude za tendere umjesto fizički dostavljati elektronskim putem.

 

Izvor: RBDBiH

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email