Branka Đurić Žilić, istaknuti kadar SDP-a, imenovana za zamjenika direktora JP Komunalno?

Ako je do sada i bilo onih koji su vjerovali da jedinu ozbiljnu alternativu vladavini tripartitne nacionalističke koalacije SDA-HDZ-SNSD i njihovih satelita predstavlja SDP, onda ih, nakon imenovanje Branke Đurić Žilić, istaknutog kadra SDP-a, na mjesto zamjenika direktora JP „Komunalno“, javnog preduzeća koje je u političkom vlasništvu SDA i SBB-a, zasigurno više neće biti.

Ovo je sumrak i definitivni nestanak posljednjih ostataka jedne političke stanke u Brčkom, koja je u neko doba bila prosperitetna opcija Brčkog i BiH.
 
   Time se dovršava „pakleni“ plan aktualne vlasti i njenih glavnih protagonista da se ukloni opoziciju i svako opoziciono djelovanje u Brčkom tako što će  „kupiti“ njihove istaknute članove na način da im "udjele" dio javnih privilegija: dio budžeta (grantovi), radna mjesta, tenderi... a nešto i u kešu. Na taj način jednu kriminogenu i koruptivnu vlast, koja na svakom koraku zloupotrebljava javne funkcije, ne bi imao ko da javno proskribira (optužuje, onemogućava) pa samim tim, kako misle oni na vlasti, ta vlast bi javno izgledala manje kriminalna i koruptivna.

    Imenovanje Branke Đurić Žilić, kako nezvanično saznajemo, je dio dogovora SDA i njegovih satelita sa HDZ-om da se Branka, kao potencijalni hrvatski kandidat na listi SDP-a za naredne lokalne izbore „onemogući“ u kandidovanju, uz dobru naknadu, kako bi HDZ jedini imao hrvatske predstavnike u Brčanskom parlamentu. HDZ 90 i HSS su već integrirani u HDZ-ovsku mrežu privilegija. Za uzvrat HDZ bi podržao bošnjačkog kandidata iz redova SDA  za mjesto gradonačelnika nakon lokalnih izbora.

   Još nedavno se SDP u Brčkom obračunavano sa onima koji su otvoreno zagovarali opciju da treba uči u vlast i sa nacionalnim stankama i sa pozicije vlasti djelovati. Tako su isključeni iz SDP-a Ramić Admira, predsjednica odbora žena i član Predsjedništva SDP-a i Alija Denjagić, član Glavnog odbora SDP-a u Brčkom. No, očigledno da se u ovom, kao i u mnogim drugim slučajevima nije radilo o principijelnim razlozima smjene nego o  borbi  za unutarstranačke pozicije. Sada su maske skinute. SDP u Brčkom je na najprizemniji način pogazio ono u šta se javno zaklinjao i ponizio one koji su mu vjerovali.

   Nakon ovoga ne preostaje ništa drugo onima koji ne podržavaju ovu vlast da stvaraju novu politički alternativu ili da napuštaju ovu sredinu. Sva je prilika da će broj onih koji napuštaju Brčko Distrikt BiH, ogled za ugled BiH, biti sve veći i veći.

 

A.D.

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email