Nastavak rada Skupštine ponovo pokazuje jad, bijedu i licemjerstvo brčanske politike

Na jučerašnjem 52. redovnom zasjedanju Skupštine Brčko Distrikta BIH još jednom se pokazao sav jad, bijeda i licemjerstvo brčanske politike. Prosto je nevjerojatno sa koliko laži, obmana i patvorenosti nastupaju političari u Brčko Distritku, i pozicija i opozicija, ako takva uopšte postoji, a da za to ne trpe bilo kakve javne sankcije.

    Priča o ozbiljnom radu poslanika u pripremi početka rada Skupštine raspršila se već na početku kada je sam predsjednik Skupštine morao konstatirati da Vlada nije pripremila gotovo ni jedan odgovor na poslanička pitanja koja čekaju na to već mjesecima.

    Glavna rasprava se vodila oko fiskalizacije. Akcenat je stavljen na dva pitanja: kako omogućiti da se računi štampaju na oba pisma, te da li izuzeti advokate iz procesa fiskalizacije.

    Problem oko ćiriličnog pisma je riješen zaključkom  po kojem se Direkciji za finansije Distrikta daje rok od 15 dana da omogući vlasnicima fiskalnih kasa, koji to žele, da račune mogu štampati na ćiriličnom pismu.

   Pitanje fiskalizacije advokata ostalo je i nakon višesatne rasprave u magli, jer je to i bio cilj. Ono što je izvjesno da advokati, i pored toga što ih na to zakon obavezuje, nisu u procesu fiskalizacije, i za to ne trpe bilo kakve sankcije. I pored deklarativne javne osude takvog stanja gotovo svih poslanika, i sa tim u vezi umanjenog javnog prihoda, zaključkom Skupštine je na prikriven način ostavljena mogućnost da advokati narednih godinu dana ostanu izvan fiskalizacije.

    Sjednica je prekinuta kod izbora vršioca dužnosti direktora Kancelarije za borbu protiv korupcije. Mada se već mjesecima vladajuća većina usaglašavaju oko tog pitanja, očigledno da dogovor još nije postignuti, te da je to pitanje samo formalno stavljeno na dnevni red.

  Prostituisanja brčanske politike se nastavlja, izgleda u nedogled.

 

O.P.L.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email