Da li će poslanici u predizbornoj godini odsjeći granu koja im garantuje dobre izborne rezultate?

Na dnevnom redu sjednice Vlade Brčko Distrikta naći će se Nacrt zakona o budžetu Brčko Distrikta BiH koji je, kako se saznaje, jedan od prioriteta brčanske vlasti u ovom trenutku ali i novog Supervizora za Brčko koji pomno prati procesuiranje ovog zakona.

Šta je to, po čemu je ovaj zakon toliko prioritetan i bitan, još uvijek nije poznato, ali se iza kulisa pominje  mogućnost da se prije usvajanja budžeta za iduću godinu, ovim zakonom konačno dovede u red dodjela grantova i stane u kraj koruptivnim elementima kada je u pitanju sumnjiva dodjela sredstava misterioznim udruženjima. Zakon  bi, po mnogima, trebao da uvede i više reda u samoj proceduri usvajanja budžeta pri čemu bi famozno amandmansko djelovanje na prijedlog budžeta u smislu uvećanja prihoda bilo potpuno onemogućeno.

Ipak, postavlja se i pitanje, da li će stranke u vlasti u predizbornoj godini usvojiti zakon koji bi ih uskraćivao da po ranije oprobanom receptu osiguravaju sredstva za dobre izborne rezultate, i time odsijeku granu na kojoj sjede. Malo je vjerovatan ovakav scenario, pa bilo to i pod pritiskom Supervizora.

   Isto tako, naivno bi bilo povjerovati da će se samo na ovaj način urediti na zakonit način javna potrošnja. Problem je mnogo veći. Amandmani poslanika su samo vrh ledenog brijega od 250 miliona KM godišnje. Ovo može biti samo prvi korak u tom pravcu, prvi korak koji još uvijek nije napravljen.

 

A.U.

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email