I gradonačelnik Milić je upozoravao na devijantne pojave, odgovornost snosi i međunarodna zajednica

Čelnici izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta, uglavnom smatraju da je prilikom istupa na sjednici skupštine,  minule srijede, supervizor za Brčko, dobro  dijagnosticirao ključne probleme, te očekuju da zajedničkim naporima rade na njihovom otklanjanju.

 „I sam sam insistirao na promjenama Zakona o budžetu, te kvalitetnijim i dinamičnijim procedurama za utrošak njegovog kapitalnog dijela, ali i na drugačijem pristupu kod dodjele grantovskih sredstava“, rekao je gradonačelnik Siniša Milić, komentarišući stav supervizora da u utrošku budžetskih sredstava ključno mjerilo nije opšti, odnosno javni interes, građana.

Milić je dodao kako vjeruje da je i vlada i skupština spremna za očekivane reforme, uz opasku da dio odgovornosti snosi i međunarodna zajednica.

„Ono što razlikuje Brčko od drugih u BiH, je prije svega politički sistem i organizacija vlasti na ovom području, a upravo u tome, prilikom formiranja Distrikta, i kod sačinjavanja Statuta, međunarodna zajednica je imala ključnu ulogu. Tako da u svemu ovome, naravno odgovornost ima i međunarodna zajednica, naglasio je Milić.

 

Izvor: RBDBiH

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email