Tačno je da ekonomski razlozi nisu ključni za odlazak mladih, ali jesu kriminal i korupcija, gradonačelniče

Gradonačelnik Distritka Milić izjavio je za medije kako brčanska Vlada pokušava različitim aktivnostima, od onih zakonodavnih do ekonomsko-socijalnih, ublažiti odlazak radno sposobnih stanovnika, posebno mladih ljudi iz Brčkog.

Kao primjer tih mjera Vlade naveo je “olakšice u dobijanju kredita za stanove mladim parovima, potom osiguravanje porodiljama mjesečnih novčanih naknada, bez obzira jesu li zaposlene ili ne. Tu je i podrška projektima samozapošljavanja, te prihvatanje ideja mladih, što je pokazala nedavna organizacija Samita mladih preduzetnika regiona.” S tim u vezi dodao je Gradonačelnika da “ nisu samo ekonomski razlozi ključ za odlaska mladih iz Brčkog, nego nestabilnost BiH u svakom pogledu.”

   Možemo se složiti sa Gradonačelnikom da ekonomski razlozi po sebi nisu isključivo razlog odlaska, prije svega, mladih, bar kada je u pitanju Brčko Distrikt BiH. Tačno je da se iz budžeta izdvajaju ogromna sredstva za podsticaje u privredi i poljoprivredi, razne oblike zapošljavanja i samozapošljavanja, socijalnu pomoći i, naravno, grantove.

   No, ono što ne govori gradonačelnik jer bi time morao i sam preuzeti, bar formalno, dio odgovornosti je to da su sva ova ogromna izdvajanja javnih sredstava posredovana kriminogenim i koruptivnim stanačkim kriterijima koji omogućavaju da se ta javna sredstva velikim djelom slijevaju u džepove stranačkih lobija i njihovih poslušnika. To je jedan od osnovni razloga zašto se napušta BiH, a posebno Brčko Distrikt BiH, koji ne spominje naš uvaženi gradonačelnik. Ako bi se siromaštvo još i moglo podnosit, ova nepravda kojoj se ne vidi kraj sve teže i teže. A vlast kojoj ste vi formalno na čelu je upravo kreator te nepravde.

 

E.U.

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email