Centar Brčko Distrikta izgleda kao da smo upravo izašli iz rata

I pored svih nastojanja da se izgradnjom pješačke zone u centru grada barem približi ambijentalnom izgledu srednje razvijenih gradova u BiH, od kojih mnogi imaju i do 20 puta manji budžet, svaki iole pažljiviji prolaznik će uočiti u centru Brčkog ruševne objekte, polomljena stakla i smeće.

Neko bi pomislio da je Brčko upravo izašlo iz rata, a ne da je od njega prošlo skoro 25 godina. Samo u strogom centru grada u dužini od 200 metara nalazi se u ruševnom stanju i opasnom po građane nekoliko objekata, počev od nekadašnjeg Caffea 5, preko bivših Velminih samoposluga, pa do privatnog objekta preko puta pošte. Zaista, da ne povjerujemo da niko ništa ne poduzima da se ovi objekti izoluju od prolaznika kako u fizičkom tako i u vizuelnom smislu.

 

Najgore od svega toga je da se neki od ovih objekata nalaze u vlasništvu Distrikta, a ne privatnih lica, što je velika sramota za ovdašnju vlast???.

Očigledno da se ova vlast ne želi baviti izgledom grada i sigurnošću građana u tom gradu. Da ta  vlast ima imalo pameti i političke mudrosti pristupila bi usvajanju zakona koji bi omogućio rušenje i uklanjanje ovih objekata o kojima više niko ne vodi računa, u smislu njihovog održavanja i koji predstavljaju opasnost po sigurnost i zdravlje ljudi a koji predstavljaju ruglo za jednu sredinu koja pretenduje da bude turističko mjesto.

 

 

 

 

A.U.

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email