Reakcija na izjavu gosp. Uroša Vojinovića o nastavku srpske politike iz 90-tih godina

Dana 19.10.2019. god.gospodin Uroš Vojinović je na izbornoj skupštini izabran za predsjednika Opštinskog odbora Ujedinjene Srpske u Brčkom i tom prilikom se obratio javnosti putem medija i kao osnovu programskog djelovanja nove političke partije i njen prvi cilj  naveo zalaganje za nastavak srpske politike iz 90-tih godina i afirmaciju ideja iz 90-ih godina.

  A upravo su 90-godine prošlog vijeka bile apokaliptične za ovaj prostor a preživjeli  ih  pamte kao traumatično iskustvo.

 Za one mlađe, pomen tih godina izaziva strah, nesigurnost i  nepovjerenje .

 U vrijeme globalnog mira u Evropi BiH je bila poprište surovog četverogodišnjeg  rata i stradanja svih njenih  građana.

  Dominantan dio međunarodne zajednice je taj rat kvalificirao kao agresiju na suverenu i međunarodnu priznatu državu BiH. Stranka za BiH dijeli to mišljenje  oko kojeg se ne može diskutirati.

      Postoje i druge kvalifikacije koje  taj sukob imenuju  građanskim ratom, ali koje je teško argumentirati. Kako god ga doživljavali taj sukob je donio veliko zlo, stradanje i  egzodus građana,  bez obzira na vjeru i naciju. No, bez sumnje Bošnjaci su narod koji je najviše stradao.

  Po riječima Predsjednika Ujedinjene Srpske gosp. Nenada Stevandića, RS je neprikosnoveni suvlasnik Brčko Distrikta. To je tačno, ali umjesto tačke treba da slijedi zarez iza koga  stoji  da je i  FBiH  neprikosnoveni suvlasnik Brčko Distrikta, a što je najvažnije i RS i FBiH i Brčko Distrikt su pod direktnim suverenitetom međunarodno priznate države BiH.

 Nadamo se  da će Ujedinjena Srpska  imati druge prioritete jer put u Evropu kao zajednički cilj ne trasiraju ujedinjeni Bošnjaci, ujedinjeni Srbi ili ujedinjeni Hrvati već svi građani BiH.

 

 
                                                                                            Vijeće Stranke za BiH Brčko

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email