Novi Zakon o budžetu kao privid da se nešto mijenja u Brčko Distriktu BiH u kojem vlada kriminal, korupcija i nepotizam

   Na današnjem (23.10.) prijepodnevnom zasjedanju Skupštine Brčko Distrikta BiH poslanici su usvojili novi Zakon o budžetu u prvom čitanju.

  Ono što je i sama rasprava pokazala je da suština problema pri trošenju javnih sredstva u Distrikt nije postojeći Zakon o budžetu i donošenju novog zakona nego u poštovanju zakona, odnosno sankcionisanju onih koji ne poštuju zakon. Više poslanika je tvrdilo da postojeći  zakon nije razlog kriminalog i koruptivnog  trošenja javnih sredstava, nego upravo njegovo nepoštivanje, odnosno izostanak sankcija za one koji krše zakon.

   Za sam novi zakon je konstatovano od stane gradonačelnika i mnogih poslanika da je velikim djelom neprovediv, pa se postavilo logično pitanje zašto se onda donosi. Vjerovatno da bi se stvorio privid da se nešto mijenja na insistiranje supervizora i zbog notorne činjenice o vladavini kriminala i korupcije pri trošenju javnih sredstava u Brčko Distriktu BiH.

 

    Naravno, sve ove i mnoge druge primjedbe i javne spoznaje nisu ni za jotu imale praktičnog učinka na daljnju proceduru kreiranja i usvajanja novog Zakona o budžetu.  Uz dva termina o javnim raspravama, koje su gotovo besmislene bez učešća stručne javnosti i poštivanja primjedbi koje se tamo iznesu, usvojen je novi Zakon o budžetu Brčko Distritka BiH u prvom čitanju.

     Tako se nastavlja skupštinska cirkusijada u Brčko Distriktu BiH iza koje stoji sistemski kriminal, korupcija i nepotizam.

 

E.U.

 

 

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email