Bošnjački poslanici u parlamentu Distrikta blokiraju rad institucija jer se plaše ko će biti direktor Kancelarije za prevenciju korupcije

Brčko kao proklamovana multietnička sredina, polako pokazuje lica i naličja političara, koji pod plaštom zaštite vitalnih nacionalnih interesa, blokiraju procese i rad institucija.

Posljednji slučaj u nizu je protivljenje bošnjačkih poslanika u parlamentu Distrikta, izmjeni Zakona o fiskalnim sistemima, jer njihov kadar nije imenovan za vršioca dužnosti direktora Kancelarije za prevenciju korupcije.

Kolateralna šteta nacionalnog prebrojavanja u Skupštini Distrikta, ovaj put je brčansko pravosuđe, koje pola godine ne rješava predmete, zbog štrajka advokata, kojima je nametnuta fiskalizacija.

- Obustava rada advokata je i dalje na snazi. Tako da su sudovi i prinuđeni da i dalje odlažu svoja ročišta. Ono što možemo reći je aktuelan broj. Sa današnjim danom, jeste sa današnjim danom, 941 ročište koje je odloženo - naveo je ortparol Pravosudne komisije distrikta Brčko Dejan Đurović.

Brčanski advokati, koji su članovi entitetskih komora, uporno ističu da nisu protiv fiskalizacije i poreza, nego protiv uticaja na nezavisnost ove djelatnosti.

- Ovdje je da kažem prisutna blokada vladavine prava, odnosno da građani Brčko distirkta mogu ostvarivati svoja prava pred sudovima i drugim nadležnim isnstitucijama i organima Brčko distirikta - istakao je član Protesnog odbora advokata u distirktu Brčko Milenko Marjanović.

U poslaničkom klubu brčanskog SDA pravdaju se time da je u politici sve trgovina i da ne vide zašto bi advokati, bili u boljem položaju od frizera. A o imenovanju kadrova će se, navode i dalje dogovarati.

 - Sve se povezuje u politici. Pa se može tumačiti da je to ovo za ovo. Nije. Nesporazuma ima kod imenovanja, i mi ćemo to riješiti na sasvim jedan drugi način i bez ovoga, dakle povezivanja sa fiskalizaijom - smatra šef Kluba poslanika SDA u Skupštini distrikta Brčko Adem Ribić.

Iz svega navedenog za gradonačelnika Distrikta Sinišu Milića, logično je pitanje: kome je i zašto u interesu blokada rada pravosuđa, treniranje strogoće nad advokatima i kontrola Kancelarije za prevenciju korupcije.

- A već sada se sa takvim izričitim stavovima za kadrovska rješenja, gdje se potencira da mjesto direktora te kancelarije treba da pripadne predstavniku jednog, drugog ili trećeg naroda, već se devalvira rad same te kancelarije, jer neko tu kancelariju vidi možda, kao instrument za zaštitu svojih, a za disciiplovanje druga dva naroda - rekao je gradonačelnik distrikta Brčko Siniša Milić.

 

Da li se u distirktu Brčko, svi razumiju i da li se može voditi usaglašena i odgovorna multietnička politika, koja je u službi građana, demokratije i ekonomskog prosperiteta, pokazaće naredna zasjedanja lokalnog parlamenta.

 

 

 

Izvor: rtrs.tv

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email