Predstavnici klubova zastupnika iz reda Bošnjaka održali press konferenciju: Fiskalizacija se mora poštovati

Predstavnici klubova zastupnika iz reda Bošnjaka, danas su na upriličenoj press konferenciji, ponovili stav, iznesen na prošlom zasjedanju Skupštine, da su protiv izuzimanja iz Zakona o fiskalizacij advokatske djelatnosti u Distriktu, jer se time, kažu, vrši diskriminacija drugih obveznika.

„Ovakav stav nema nikakve veze, kako se spočitava, sa političkom trgovinom  ili nacionalnim interesima, jer to je uvreda za Bošnjake, s obzirom da se na ovaj način suprostavljamo takozvanom obrnutom Robin Hud sistemu, odnosno da oduzimamo od siromašnih, a dajemo bogatima“, istakao je u ime Bošnjačkih zastupnika poslanik SBIH dr Zijad Nišić. Prilikom susreta sa novinarima naglašeno je i to da EU. prepoznaje praksu fiskalizacije i advokatske djelatnosti. Primjer Grčke i Hrvatske. „Kod izdavanja fiskalnog računa u Hrvatskoj, advokati nisu obavezni navesti radnju koju su izvršili, čime se ne ugrožava pravo na privatnost. Svakako u takvoj situaciji nikome nije palo napamet da obustavlja rad, niti je bilo ko optužio Hrvatski Sabor zbog ovog zakona“, precizirao je Nišić.

Inače, novinarima je tokom konferencije podjeljen i materijal iz koga se da izčitati da je u skladu sa Statutom Distrikta, ovdašnja Pravosudna komisija nadležna za dostavljanje zakona i njegovih izmjena i kad je rad advokata po srijedi. U tekstu se naglašava da brčanska Pravosudna komisija ima ovlaštenja i dužnost da preduzme sve mjere kako bi se spriječilo uplitanje entitetskih Advokatskih komora, u rad organa sudske vlasti Distrikta.

 

Izvor: RBDBiH

 

 

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email