Javna rasprava o novom Zakonu o budžetu na kojoj se ne čuje glas naroda

Kako javljaju brčanski mediji “u organizaciji Komisije za budžet i Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH održana je prva od dvije javne i stručne rasprave o Nacrtu zakona o budžetu Brčko distrikta BiH, koji je Skupština nedavno usvojila u prvom čitanju.

Predsjedavajući Komisije za budžet Halil Ljuca rekao je da se nada da će učesnici javne i stručne rasprave svojim prijedlozima i sugestijama doprinijeti da novi zakon o budžetu bude što bolji, saopćeno je iz Skupštine Distrikta.

"Ovaj zakon je baza za donošenje najvažnijeg dokumenta u Brčko distriktu - budžeta Distrikta, i bilo bi dobro da ovo uradimo na način koji će otkloniti kočnice koje su do sada postojale u načinu predlaganja i donošenja budžeta Brčkog", rekao je predsjedavajući Ljuca.

Pojasnio je da Komisija zajedno s Direkcijom za finansije ima zadatak da obavi javne rasprave, napravi izvještaj i zapisnik i dostavi ih poslanicima Skupštine.

Direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta Mato Lučić podsjetio je da je važeći Zakon o budžetu donesen prije jedanaest godina i da donošenje novog zakona o budžetu zahtijevaju procesi evropskih integracija, kao i Strategija upravljanja javnim finansijama za period od 2017. do 2020. godina.”

Ni jedan od medija nije prenio ne elementarnu informaciju šta su građani rekli o novom Zakonu o budžetu, kao da ih nije ni bilo. Ustvari, nije ih ni bilo. Ove javne rasprave se održavaju samo da bi se zadovolji forma i simulirala demokratska procedura pri donošenju zakona.

 

Izvor: Agencije

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email